Omarrondering på nytt sätt i Dalarna

23 mars 2018 Dalarna står inför en omarrondering, det vill säga att gränserna för splittrade skogs – och jordbruksbruksfastigheter ändras för att skapa större, samlade markegendomar. Omarronderingen ska ske på ett nytt sätt, lovar myndigheterna.

I Dalarna är en tredjedel av skogsmarken ägosplittrad med många små och utspridda skiften.    

I år har regeringen för första gången gett både Länsstyrelsen i Dalarnas län, Skogsstyrelsen och lantmäteriet uppdraget att verka för omarrondering.

De tre myndigheterna presenterar nu ett nytt arbetssätt som innebär att omarronderingen genomförs i mindre områden och utgår från markägarnas förutsättningar. 

– Omarrondering kan bara genomföras om markägarna är positiva, säger Kerstin Granath, projektledare på länsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen påpekar att  omarrondering av skogsmarken är viktig för den enskilde markägaren.

”Man får en mer lättbrukad och lönsam fastighet. Omarrondering är också viktig för samhället eftersom det ger fler jobb och mer pengar till landsbygden. Merparten av de markägare som deltagit i slutförda omarronderingar är nöjda med resultatet, men har upplevt brister i arbetssättet. De tycker bland annat att processen varit alltför myndighetsstyrd med dålig kommunikation och brist på delaktighet”.

”Därför har vi gemensamt tagit fram ett nytt arbetssätt. Det innebär att omarrondering genomförs i mindre områden, ett eller flera skifteslag, och arbetet utgår från markägarnas förutsättningar och önskemål. Det ska vara markägarnas process, där myndigheterna hjälper till med underlag och material som behövs för genomförandet” skriver länsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb