Olyckor på fyrhjuling

19 november 2012 Fler olyckor i terrängmiljö kan ge krav om att fyrhjulingar skall utrustas med skyddsbågar.

Under en helg i september krävde olyckor med fyrhjulingar i södra Norrland två liv. En av de förolyckade var den i skogs-, industri- och fastighetskretsar kände finansmannen Mats-O. Sundqvist från Jämtland.

Flera bedömare uppger till SKOGEN att olyckor med fyrhjulingar i terräng- och skogsmiljö tenderar att öka. Den vanligaste olyckstypen är vältning och överstegring där föraren hamnar under fordonet.

Hans Johansson, regional samordnare vid Trafikverket för olycksfallsregistret Strada, ser man ingen ökning i år, men han poängterar att de redovisade siffrorna endast omfattar olyckor i vägtrafikmiljö där fyrhjulingar är inblandade. Mörkertalet är stort eftersom olyckor i terrängmiljö inte rapporteras till Trafikverket.

Enligt såväl polis som sjukvård är det inte ovanligt att föraren är alkoholpåverkad vid personskador med fyrhjulingar i skogs- och terrängmiljö. För att öka säkerheten kan man inte utesluta kommande krav som  innebär att fyrhjulingar som säljs på den svenska marknaden skall utrustas med skyddsbågar.   

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Simeon säljer på Biometria
SkogsJobb