Olyckor på fyrhjuling

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Fler olyckor i terrängmiljö kan ge krav om att fyrhjulingar skall utrustas med skyddsbågar.

Under en helg i september krävde olyckor med fyrhjulingar i södra Norrland två liv. En av de förolyckade var den i skogs-, industri- och fastighetskretsar kände finansmannen Mats-O. Sundqvist från Jämtland.

Annons
Annons

Flera bedömare uppger till SKOGEN att olyckor med fyrhjulingar i terräng- och skogsmiljö tenderar att öka. Den vanligaste olyckstypen är vältning och överstegring där föraren hamnar under fordonet.

Hans Johansson, regional samordnare vid Trafikverket för olycksfallsregistret Strada, ser man ingen ökning i år, men han poängterar att de redovisade siffrorna endast omfattar olyckor i vägtrafikmiljö där fyrhjulingar är inblandade. Mörkertalet är stort eftersom olyckor i terrängmiljö inte rapporteras till Trafikverket.

Enligt såväl polis som sjukvård är det inte ovanligt att föraren är alkoholpåverkad vid personskador med fyrhjulingar i skogs- och terrängmiljö. För att öka säkerheten kan man inte utesluta kommande krav som  innebär att fyrhjulingar som säljs på den svenska marknaden skall utrustas med skyddsbågar.   

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • ”Beklagligt att neka skyddsjakt på älg”

  Länsstyrelsen i Västerbotten avslår Sveaskogs ansökan om skyddsavskjutning på älg i Lycksele kommun. ”Vi beklagar deras bristande förståelse för skadesituationen i ungskogen”, kommenterar Sveaskog.
 • Annons
 • Anders Dahlén

  Ladda med förnuft

  Kategorier: teknik, Batteri
  VARNING. Har du tänkt köpa ett batteridrivet redskap? Köp en brandvarnare samtidigt! Batterier på laddning är numera en av de vanligaste brandorsakerna.
 • Södra startar sin biometanolfabrik

  Kategorier: Södra, biometanol
  Södra gör nu första leveransen från sin fabrik, världens enda, för kommersiellt tillverkning av biometanol. Råvaran kommer från skogen.
 • Annons
 • granbarkborrebekämpning

  "Högstubbar ökar inte risken för granbarkborre”

  Kategorier: debatt, Lennart Svensson
  SKOGENdebatt. Nej Björn Särnmark, ett förbud mot högstubbar av gran gör inte att vi kommer tillrätta med barkborreangreppen, skriver Lennart Svensson, Skogsstyrelsen, i en replik.
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons