Olyckor på fyrhjuling

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Fler olyckor i terrängmiljö kan ge krav om att fyrhjulingar skall utrustas med skyddsbågar.

Under en helg i september krävde olyckor med fyrhjulingar i södra Norrland två liv. En av de förolyckade var den i skogs-, industri- och fastighetskretsar kände finansmannen Mats-O. Sundqvist från Jämtland.

Annons
Annons

Flera bedömare uppger till SKOGEN att olyckor med fyrhjulingar i terräng- och skogsmiljö tenderar att öka. Den vanligaste olyckstypen är vältning och överstegring där föraren hamnar under fordonet.

Hans Johansson, regional samordnare vid Trafikverket för olycksfallsregistret Strada, ser man ingen ökning i år, men han poängterar att de redovisade siffrorna endast omfattar olyckor i vägtrafikmiljö där fyrhjulingar är inblandade. Mörkertalet är stort eftersom olyckor i terrängmiljö inte rapporteras till Trafikverket.

Enligt såväl polis som sjukvård är det inte ovanligt att föraren är alkoholpåverkad vid personskador med fyrhjulingar i skogs- och terrängmiljö. För att öka säkerheten kan man inte utesluta kommande krav som  innebär att fyrhjulingar som säljs på den svenska marknaden skall utrustas med skyddsbågar.   

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons