Oklart läge kring 74-tonnare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Lastbil vid timmeravlägg.
Vem vet? Inte ens Trafikverket kan svara på om markägare kan säga nej till 74-tonstransporter på enskilda vägar. På bilden testar Skogforsk så kallat ST-fordon. Foto: Erik Viklund/Skogforsk
LAGAR. Kan man säga nej till en 74-tonnare? För enskilda vägar med statsbidrag finns inget klart svar. Varken Trafikverket eller jurister vet.

Elva procent av det statliga vägnätets 98 000 kilometrar öppnas för 74-tonsfordon i juli. Och fler kilometrar ska det bli under de närmaste åren. 

Annons
Annons

Trafikforskare försäkrar att vägslitaget inte ökar, eftersom tyngden fördelas på fler hjul­axlar på dessa ekipage, men många markägare undrar säkert ändå om deras skogs­bilvägar verkligen håller. 

Frågan är: Kan man neka 74-tonnare på sin egen väg? Det enkla svaret är ja, om din väg inte har statligt eller kommunalt bidrag. Om du däremot tillhör den vanligaste väghållaren, den som har del i enskild väg med bidrag, blir svaret från Trafikverket: ”Vet inte”.

Läs mer i SKOGEN 4/2018 som har tema Skogstransport.
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Gran slår nytt höjdrekord

  Kategorier: Sveriges högsta gran
  Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.
 • Annons
 • Märkning på stammens kapyta.

  Skrivare märker virke direkt i aggregatet

  PATENT. En svensk uppfinning märker virket med valfri text innan det lämnar aggregatet. Många maskinförares önskedröm kan bli verklighet.
 • Markus Helin

  Få kvinnor köper skog

  FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 
 • Annons
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Annons