Oklart läge kring 74-tonnare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Lastbil vid timmeravlägg.
Vem vet? Inte ens Trafikverket kan svara på om markägare kan säga nej till 74-tonstransporter på enskilda vägar. På bilden testar Skogforsk så kallat ST-fordon. Foto: Erik Viklund/Skogforsk
LAGAR. Kan man säga nej till en 74-tonnare? För enskilda vägar med statsbidrag finns inget klart svar. Varken Trafikverket eller jurister vet.

Elva procent av det statliga vägnätets 98 000 kilometrar öppnas för 74-tonsfordon i juli. Och fler kilometrar ska det bli under de närmaste åren. 

Annons
Annons

Trafikforskare försäkrar att vägslitaget inte ökar, eftersom tyngden fördelas på fler hjul­axlar på dessa ekipage, men många markägare undrar säkert ändå om deras skogs­bilvägar verkligen håller. 

Frågan är: Kan man neka 74-tonnare på sin egen väg? Det enkla svaret är ja, om din väg inte har statligt eller kommunalt bidrag. Om du däremot tillhör den vanligaste väghållaren, den som har del i enskild väg med bidrag, blir svaret från Trafikverket: ”Vet inte”.

Läs mer i SKOGEN 4/2018 som har tema Skogstransport.
Läs SKOGEN-numret digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Charlotte Bengtsson

  Forskningschefen gillar verkstad

  PRISAD. Charlotte Bengtsson är enligt egen utsago ”bra på att göra ingenting”. Det tvivlar du nog på om du har mött denna handlingskraftiga forsknings­chef och Guldkvistmottagare som gärna har en forskningsrapport på sängbordet.
 • Annons
 • Föreningen Skogen, Tidningen SKOGEN

  Virkesförrådet fortsätter att växa

  Fler och större träd är anledningen till att virkesförrådet i de svenska skogarna fortsätter att växa,  visar statistik från Riksskogstaxeringen.
 • Tidningen SKOGEN

  Frysta frön föryngrar skånsk lövskog

  Samla bok- och ekollon, frys ned dem, låt dem gro och så dem i naturen.
 • Annons
 • Stora barkborresvärmar ökar skaderisken

  Det snabba omslaget till varmare väder har kickstartat svärmningen av granbarkborrar. Det ökar riskerna för skadeangrepp på stående skog.
 • Rekordbrand hjälper naturen

  En naturvårdsbränning på hela 260 hektar, kanske den största i Sverige någonsin, har genomförts i Rätttvik.
 • Annons