Ökad avverkning efter sommarbränder

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Avverkningsanmälningarna ökade kraftigt i september på grund av sommarens bränder. I södra Norrland var ökningen hela 78 procent, jämfört med samma månad förra året.

Det är den branddrabbade skogen som nu anmäls för avverkning, enligt Skogsstyrelsens månadsstatistik. I hela landet ökade den anmälda arealen med 22 procent. Skulle de brandskadade områdena räknas bort blir ökningen endast 4 procent. Sett till yta är den totala anmälda arealen i landet 35 815 hektar, varav 5 251 hektar är brandskadad.

Annons
Annons

I Svealand och Götaland ökade arealen som anmälts för avverkning med 9 respektive 16 procent. Däremot minskade den i norra Norrland med 18 procent.

På länsnivå ökade den anmälda avverkningsarealen i 16 av 21 län. Störst var ökningen i Gävleborgs län med 152 procent, i Jämtlands län med 85 procent och i Blekinge län med 65 procent. I Västerbottens län minskade anmäld areal med 20 procent och i Norrbottens län minskade den med 15 procent.

För Gävleborgs län består den areal som anmäldes för avverkning under september till 60 procent av skog i brandskadade områden. Motsvarande siffra för Jämtlands län var 56 procent.

Under årets första nio månader har det anmälts nio procent större areal jämfört med samma period förra året.

 

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns den del vi kan lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons