Oj, vad är det här?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
SKOGENs ledare
Jag hoppas att du undrade det när du tog nya SKOGEN i din hand. Vi firar tidningens 100 år och en uppgång till 106 000 läsare med att göra om den ordentligt.

Bengt EkUtseendet, den grafiska formen, är radikalt förändrad men det första du tänker på är kanske ändå omslagsbilden. ”Pimpa din skog!” Är det allvar att förslå virkade benvärmare till granen och jättespindelnät i kronorna? Ja, artikeln på sidan 32 är på fullt allvar. Genom att lyfta fram den på omslaget vill vi visa två idéer med den nya SKOGEN.

Annons
Annons

Den ena är att säga att skogsbruk kan och ska vara  mer än att markbereda, sätta gran, röja, gallra och slutavverka. Skogsbruk kan rymma estetik, naturvård, umgänge, ägarglädje. Visst, skogsbruk är tillväxt, virke, pengar – mycket pengar – men också mycket mer.
Det andra vi säger med omslaget är att tidningen vill lägga sig i ditt skogsbruk. Vi vill tipsa vad man kan göra och hur man kan göra det. Och visa hur andra människor gör. Tipsa, visa, förklara och inspirera. Den nya tidningen är utformad att vara din följeslagare genom skogslivet.
 
En annan stor förändring är att vi hårdsatsar på våra tre favoritämnen: skogsskötsel, virkesmarknad och teknik. Det är ämnen som är extra lämpliga att lyfta fram i en obunden skogstidning. Råd, tester och analyser bör inte vara knutna till någon part på virkesmarknaden, i politiken eller i tillverkningsindustrin.
Mellan dessa tre viktiga ämnen finns det utrymme för helt andra ting. Den här gången till exempel uppmaningen att ”pimpa” din skog. Det går lika bra om man äger ett par hektar som om man äger ett par miljoner.
Idén fick vi från många skogsbrukare runt om i landet som gör det där lilla extra. De två bröderna som sätter några udda parkträd mitt ute i skogen. Bolaget som aktivt röjer fram och skyltar fornminnen. Godset som gör skogen till konsthall. Skogsägaren i norr som gallrar i god tid före slutavverkning runt några träd på bergsknallen för att få riktiga land-märken efter avverkning. 
 
Skogen är full av möjligheter. Vi på  SKOGEN vill i ytterligare hundra år hjälpa dig att få ut både mer nöje och mer virke ur skogen du jobbar med, vare sig den är din egen eller någon annans. När alla skogsbrukare i världen känner verklig lust för sin skog. Vilken grön värld  vi kommer att ha!
 
SKOGEN 10/2014
 
 
Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons