Oenighet om skogens kolupptag

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGEN, Föreningen Skogen
Regeringen vill få fram ett underlag för hur skogars kolupptag ska beräknas. Men myndigheterna är inte överens om beräkningsmodellen, skriver Altinget.

Hur mycket kol som binds i produktionsskogarna har betydelse för hur mycket som kan avverkas.  Regeringen har därför velat ta fram en plan för hur kolupptaget kan se ut under åren 2021 och 2025.  Den ska skickas in till EU-kommissionen vid årsskiftet.

Annons
Annons

Sveriges lantbruksuniversitet har fått uppdraget att ta fram en bokföringsplan och en referensnivå. 

Rådgivande myndigheter är Skogsvårdsstyrelsen och Naturvårdsverket. Men de har olika syn på hur referensnivån ska beräknas. I universitetets förslag argumenteras för utökad avverkning för att få fram träprodukter som ska ersätta fossila material. Förslaget, som stöds av Skogsstyrelsen, innebär i praktiken att 100 procent av den beräknade tillväxten i virkesproduktionsskogen  kan avverkas utan att skapa en utsläppsskuld. 

Naturvårdsverket, däremot, anser att även äldre historiska data ska ingå i beräkningarna och då hamnar gränsen vid 90 procent. Annars, anser de, finns en risk att andra länder sätter en hög referensnivå utan att öka sin avverkning, vilket skapar utsläppskrediter.

–Den föreslagna referensnivån kommer inte att spegla den troliga utvecklingen för kolupptaget i den brukade skogen under perioden 2021-2025. Det är det stora problemet. Vi tror inte att det är rättvisande. Naturvårdsverket vill att den ska vara trovärdig, säger Björn Boström på Naturvårdsverket till Altinget.

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons