”Oengagemang är en dödssynd”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
UTBILDNING. Det gäller att marknadsföra skogen i nya grupper för att locka fler studenter, säger Emanuel Erlandsson som är adjunkt vid insti­tutionen för skogens biomaterial och teknologi och lärare på jägmästar­programmet. I höstas tilldelades han SLU:s pedagogiska pris.

Har du några tips på hur man fångar studenternas intresse?
– Oengagemang är en dödssynd! Visa ett genuint intresse för ämnet och hur det lärs ut. Översätt teori till praktik. Ge gärna studenterna verklighetsförankrade problem som de ska kunna lösa i framtida yrkesroller. 
– Om inget annat funkar: var inte rädd för att påminna om den kommande tentan …

Annons
Annons

Emanuel ErlandssonEmanuel ErlandssonVilket är ditt ­favoritämne att under­visa i?
– Generellt om skogsindustriell rå­varuförsörjning inom det så kallade RÅG-stråket i jägmästarutbildningen, men mer specifikt om upphandling av skogs­entreprenad. 

Hur tror du att man ska locka fler sökanden till de skogliga högskoleutbildningarna?
– Anpassa marknadsföringen mot mindre traditionella studentgrupper. Visa att det finns större yrkesmöjligheter än att ta över en ledig stol från en pensionerad tjänsteman i en traditionell roll. Kommunicera behovet av helt nya skogliga tjänster i den framväxande bioekonomin. De ska erbjuda drivande roller mot en grönare framtid, även som egen­företagare.
– Men det viktigaste lockmedlet på lång sikt är nöjda studenter! Vi måste ständigt utveckla och förbättra våra kurser.

SKOGEN 12/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons