”Oengagemang är en dödssynd”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
UTBILDNING. Det gäller att marknadsföra skogen i nya grupper för att locka fler studenter, säger Emanuel Erlandsson som är adjunkt vid insti­tutionen för skogens biomaterial och teknologi och lärare på jägmästar­programmet. I höstas tilldelades han SLU:s pedagogiska pris.

Har du några tips på hur man fångar studenternas intresse?
– Oengagemang är en dödssynd! Visa ett genuint intresse för ämnet och hur det lärs ut. Översätt teori till praktik. Ge gärna studenterna verklighetsförankrade problem som de ska kunna lösa i framtida yrkesroller. 
– Om inget annat funkar: var inte rädd för att påminna om den kommande tentan …

Annons
Annons

Emanuel ErlandssonEmanuel ErlandssonVilket är ditt ­favoritämne att under­visa i?
– Generellt om skogsindustriell rå­varuförsörjning inom det så kallade RÅG-stråket i jägmästarutbildningen, men mer specifikt om upphandling av skogs­entreprenad. 

Hur tror du att man ska locka fler sökanden till de skogliga högskoleutbildningarna?
– Anpassa marknadsföringen mot mindre traditionella studentgrupper. Visa att det finns större yrkesmöjligheter än att ta över en ledig stol från en pensionerad tjänsteman i en traditionell roll. Kommunicera behovet av helt nya skogliga tjänster i den framväxande bioekonomin. De ska erbjuda drivande roller mot en grönare framtid, även som egen­företagare.
– Men det viktigaste lockmedlet på lång sikt är nöjda studenter! Vi måste ständigt utveckla och förbättra våra kurser.

SKOGEN 12/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norra Skogsägarna nöjda med 2019

  Kategorier: Norra Skogsägarna
  Norra Skogsägarnas resultat för 2019 landade på 110 miljoner kronor före skatt. Det är en sänkning med 17 miljoner jämfört med året innan. ”Ett gott resultat med tanke på på världsmarknaden”, anser föreningen.
 • Annons
 • Kristina Wallertz

  Doktorsbana började med röjsåg

  PRISTAGARE. I början lockade röjsågen mer än teoretiska studier, men i dag är Kristina Wallertz är en av landets främsta forskare på snytbaggar och annan föryngringsproblematik.
 • Virkesstudion #26 – Besök på Föreningen Skogens nya kontor

  Kategorier: Virkesstudion #26
  Denna gång besöker Virkesstudion tidningen SKOGEN. Där diskuteras aktuella ämnen ur det kommande numret, som exempelvis hur den nya klassningen av massaved fungerar, med chefredaktör Bengt Ek.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Var  besvärlig  med  detaljerna!

  Är virkessäljare för flata i förhandlingen när de säljer sitt virke? Ja. Det tycker i varje fall många som har svarat på månadens fråga från tidningen SKOGEN nyligen.
 • Anpassad gallring ger artskydd

  Kategorier: lavskrika, gallring, artskydd
  Lavskrika behöver täta skogar om den häckar nära bebyggelse. Längre bort från husen kan den häcka i öppna skogspartier. Genom anpassad gallring kan man alltså både bruka skogen och värna lavskrikan.
 • Annons