”Oengagemang är en dödssynd”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
UTBILDNING. Det gäller att marknadsföra skogen i nya grupper för att locka fler studenter, säger Emanuel Erlandsson som är adjunkt vid insti­tutionen för skogens biomaterial och teknologi och lärare på jägmästar­programmet. I höstas tilldelades han SLU:s pedagogiska pris.

Har du några tips på hur man fångar studenternas intresse?
– Oengagemang är en dödssynd! Visa ett genuint intresse för ämnet och hur det lärs ut. Översätt teori till praktik. Ge gärna studenterna verklighetsförankrade problem som de ska kunna lösa i framtida yrkesroller. 
– Om inget annat funkar: var inte rädd för att påminna om den kommande tentan …

Annons
Annons

Emanuel ErlandssonEmanuel ErlandssonVilket är ditt ­favoritämne att under­visa i?
– Generellt om skogsindustriell rå­varuförsörjning inom det så kallade RÅG-stråket i jägmästarutbildningen, men mer specifikt om upphandling av skogs­entreprenad. 

Hur tror du att man ska locka fler sökanden till de skogliga högskoleutbildningarna?
– Anpassa marknadsföringen mot mindre traditionella studentgrupper. Visa att det finns större yrkesmöjligheter än att ta över en ledig stol från en pensionerad tjänsteman i en traditionell roll. Kommunicera behovet av helt nya skogliga tjänster i den framväxande bioekonomin. De ska erbjuda drivande roller mot en grönare framtid, även som egen­företagare.
– Men det viktigaste lockmedlet på lång sikt är nöjda studenter! Vi måste ständigt utveckla och förbättra våra kurser.

SKOGEN 12/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons