Stiltje efter stormen. Så kan man läsa de prislistor som är offentliga. Enda undantaget är Södra som infört en gallringspremie. Det ger det absolut högsta listade massavedspriset i vårt land.
Norrskog har infört ett stormpris nettoberäknat, alltså efter avdrag för drivning. För sågtimmer betalar Norrskog 300 kr/fub, klentimmer 200 kr/fub och för massaveden 200 kr/fub.
Det går att göra en jämförelse med SKOGENs jämförprislista genom att lägga på drivningskostnaden. Men den är mycket svårberäknad. Normal drivningskostnad är 80 till 100 kronor per fub men i stormskog är den naturligtvis mycket högre.
Stormskogen har prioritet och övriga avverkningsuppdrag ställs över till 2015, skriver Norrskog på sin hemsida. Prisinformationen som vi här publicerat har inte Norrskog lämnat ut. Den har SKOGEN fått den ”inofficiella” vägen.
Även Sveaskog i södra och mellersta Sverige har slutat att lämna ut sina prislistor. Sveaskog ger numera, liksom många andra som exempelvis Vida, Moelven, Sydved och en rad privata sågverk, inte heller offentlighet åt sina prislistor.
Möjligheten för skogsägarna att få en uppfattning om marknadsläget har alltså minskat ytterligare! Många vittnar om att jämförpriserna inte är någon absolut sanning med tanke på de hemliga bonusarna, men tycker att det ger en antydan om vart marknaden är på väg. Och köparna använder dem ju trots allt.
SCA fortsätter att ha sina stormpriser. Det är utformat som ett gemensamt m3fub-pris för tall- och grantimmer på 405 kronor.
Inom Södra är man optimistisk. Gallringspremien på 30 kronor per fub har två syften enligt skogsdirektör Håkan Larsson. Framförallt behövs den unga fibern som finns i gallringsskogen till mjukpappersproduktionen. Dessutom vill Södra stimulera gallringen för att i framtiden få fram bättre timmerkvalitet.
Från Sågsverige kommer en rad optimistiska tongångar. Södra satsar på Ramkvillasågen och nyanställer till hyvellinjen.
Derome gjorde en vinst för 2013 trots ett dåligt år. Koncernchef Karl-Erik Andersson säger så här.
–Vi kämpar fortfarande med fortsatt svag trävarukonjunktur och höga råvarukostnader, men upplever samtidigt att världskonjunkturen sakta vänder.
Det kanske är dags för höjda sågtimmerpriser, frågar sig SKOGEN.
Vi noterar också att Holmen rationaliserarar uppköpen i Småland och Östergötland. Bolaget har nu samma prislistor för alla regioner i de båda områdena.
Text: Lars Åkerman
SKOGEN 3/2014