Nytt skydd bryts ned 

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Benen på Ecotall säras med ett verktyg innan skyddet sätts på toppen på tallen. Foto: Torbjörn Esping .
Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
Idén väcktes under en fikarast med jaktlaget. Fredrik Hjalmarsson som arbetar inom plastindustrin hörde jaktkompisarna berätta om viltbetesproblemen och började fundera. Resultatet blev till slut ett skydd som appliceras på tallplantans toppskott.  
Produkten kallas Ecotall och företaget som tillverkar och säljer den heter Skogstoppen Innovation och Fredrik Hjalmarsson har sökt patent på produkten. 
Enligt företaget sätts skyddet på plats med ”ett enkelt handgrepp” och ett medföljande verktyg på några sekunder. Dess beräknade livslängd är fem till tio år och ska alltså skydda plantan tills den har vuxit utom räckhåll för lystna mular. Tanken är att tallens barr låser fast spröten på skyddet så att det sitter säkert. 
Tillverkaren rekommenderar att skyddet appliceras när plantan är omkring 35 till 40 centimeter och att man undviker att sätta på det just när plantan skjuter skott, under vår och försommar. Under tester på omkring 3 000 plantor har man inte kunnat se någon skillnad i tillväxt på plantor med respektive utan skyddet. Ecotall kan även användas på granplantor. 
Materialet är bioplast, det vill säga ett material med plastegenskaper men tillverkat av förnyelsebara och fossilfria råvaror – i det här fallet är den främsta ingrediensen sågspån. Det gör att plantskyddet är biologiskt nedbrytbar och enligt företaget bara lämnar efter sig vatten, koldioxid och biomassa.  
Enligt tillverkarens kalkyl ska kostnaden per skyddad planta ligga på tre kronor under en sjuårsperiod. Det är något mer än för befintliga metallskydd på marknaden men lägre än för kemiskt skydd, beräknar företaget. Däremot kräver Ecotall inget återbesök eller någon uppföljning efter att skyddet har satts på plats, vilket de andra metoderna gör, skriver man på sin webbplats. 
 
UR SKOGEN 5/2021
 
Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons