Nytt prisverktyg räknar ut värdet

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Nu kan du enkelt få reda på cirkavärdet för en avdelning i din skogsbruksplan.

Företaget eSkog lanserar ett prisverktyg som räknar ut vad köparnas prislistor kan ge. Utifrån det kan du begära in offerter och sedan är det lätt att avslöja skambuden och hitta guldkornen.

Annons
Annons

Logga in på hemsidan och klicka på ”Prisverktyg”. Skriv sedan in några grundläggande uppgifter från prislistorna. Det är faktiskt ganska enkelt.
I regel räcker uppgifterna i skogsbruksplanen om volymen. Dividera med antalet stammar ur planen för att få medelstamvolym.

Företaget eSkog går från klarhet till klarhet. Lite får man dock anstränga sig som skogsägare. Verktyget har fortfarande några barnsjukdomar som till exempel att det inte automatiskt räknar om m3sk till fub.
– Och bäst är att gå ut i skogen och själv mäta grundyta, höjd och antal stammar, säger Jens Bergström, talesperson för företaget. Det ger säkrare siffror än skogsbruksplanen. Tänk vad vinsten kan bli om det blir möjligt att urskilja den köpare som betalar bäst. Det är dessutom ganska enkelt att föra över uppgifterna från skogen till datorn med hjälp av en app.
SKOGEN prövade en slutavverkning på 253 m3sk med 90 procent tall. Det skilde sig ganska rejält mellan olika köpare:
Södra Vimmerby: 85 579 kr.
Holmen Småland: 95 921 kr.
Sveaskog Götaland: 106 552 kr.

Att Sveaskog toppar är inte så konstigt, företagets listpris på tall var enligt deras gamla lista, som publicerades i förra numret av SKOGEN, det klart högsta.
Självklart ska köparnas förhandlingspremier och andra argument med i kalkylen före beslut.
Logga in på eSkog och skicka in din skogsbruksplan, kostnad drygt 300 kronor. Sedan är det bara att lägga in eventuella köpares prislistor.

SKOGEN 6-7/2015

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons