Nytt prisverktyg räknar ut värdet

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Nu kan du enkelt få reda på cirkavärdet för en avdelning i din skogsbruksplan.

Företaget eSkog lanserar ett prisverktyg som räknar ut vad köparnas prislistor kan ge. Utifrån det kan du begära in offerter och sedan är det lätt att avslöja skambuden och hitta guldkornen.

Annons
Annons

Logga in på hemsidan och klicka på ”Prisverktyg”. Skriv sedan in några grundläggande uppgifter från prislistorna. Det är faktiskt ganska enkelt.
I regel räcker uppgifterna i skogsbruksplanen om volymen. Dividera med antalet stammar ur planen för att få medelstamvolym.

Företaget eSkog går från klarhet till klarhet. Lite får man dock anstränga sig som skogsägare. Verktyget har fortfarande några barnsjukdomar som till exempel att det inte automatiskt räknar om m3sk till fub.
– Och bäst är att gå ut i skogen och själv mäta grundyta, höjd och antal stammar, säger Jens Bergström, talesperson för företaget. Det ger säkrare siffror än skogsbruksplanen. Tänk vad vinsten kan bli om det blir möjligt att urskilja den köpare som betalar bäst. Det är dessutom ganska enkelt att föra över uppgifterna från skogen till datorn med hjälp av en app.
SKOGEN prövade en slutavverkning på 253 m3sk med 90 procent tall. Det skilde sig ganska rejält mellan olika köpare:
Södra Vimmerby: 85 579 kr.
Holmen Småland: 95 921 kr.
Sveaskog Götaland: 106 552 kr.

Att Sveaskog toppar är inte så konstigt, företagets listpris på tall var enligt deras gamla lista, som publicerades i förra numret av SKOGEN, det klart högsta.
Självklart ska köparnas förhandlingspremier och andra argument med i kalkylen före beslut.
Logga in på eSkog och skicka in din skogsbruksplan, kostnad drygt 300 kronor. Sedan är det bara att lägga in eventuella köpares prislistor.

SKOGEN 6-7/2015

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons