BRANDSKYDD.

Nytt medel kontrollerar elden

31 augusti 2016 En ny typ av släckningsmedel kan underlätta vid bekämpning av skogsbränder. SCA använder det redan vid naturvårdsbränning.

Nytt medel kontrollerar elden

Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr, klicka här>>Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»

Medlet som heter Miraculum Fire Forest är svensktillverkat och späs ut med vatten. Enligt SCA:s naturvårds­expert Tomas Ryd­kvist har det flera fördelar. Till exempel kan branden kontrolleras med större ­precision och det krävs betydligt mindre vatten vid släckning. 
– Det är så effektivt att vi kan kontrollera exakt var det ska brinna och vi slipper också risken för efterföljande glödbränder, säger Tomas Rydkvist.

Även vid förberedelserna finns fördelar, anser han.
– Tidigare har det varit så att vi måste spruta den angränsande marken med stora mängder vatten strax innan, annars dunstar det, men det här medlet kan sprutas på långt i förväg. Dess­utom kan vi dra ned på efterbevakning. När det är släckt är det släckt, säger Tomas Rydkvist.
Medlet är miljövänligt och kan sprutas runt exempelvis torr­akor, lågor eller tjäderbon som man vill skydda.
Freddy Klaffmo på Miraculum Fire har varit med och utvecklat medlet. Han berättar att det har erhållit flera miljömärkningar i USA, där för­säljningen pågått längre än 
här i Sverige.

– Man behöver inget andningsskydd när man sprutar med det. Det kan vara bra med handskar, men bara för att hindra att man blir torr om händerna av saltet, säger han.
I Sverige har medlet sålts till flera länsstyrelser. Nyligen in­leddes ett samarbete med Samsons som säljer markberedningsutrustning och har utvecklat en brandbox, ett slags första hjälpen-låda, för skogsmaskinen så att föraren snabbt ska kunna släcka till exempel gnistbrand. Där ingår bland annat  vattendunkar preparerade med släckningsmedlet.
Fredrik Klaffmo ser stora möjligheter att släcka även större skogsbränder med det. Han säger att det har prövats i USA med goda resultat, men att de svenska rutinerna behöver ses över.

– I stället för flygplan som hämtar vatten vid sjöar behövs helikoptrar som hämtar prepa­rerat vatten vid pooler. Men ­poolerna behöver inte vara jätte­stora, eftersom det inte behövs lika stora mängder vatten.

SKOGEN 8/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb