Nytt medel kontrollerar elden

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
naturvårdsbränning
I Sverige har medlet hittills mest använts vid naturvårdsbränningar. Foto: SCA
BRANDSKYDD. En ny typ av släckningsmedel kan underlätta vid bekämpning av skogsbränder. SCA använder det redan vid naturvårdsbränning.

Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr, klicka här>>Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»

Annons
Annons

Medlet som heter Miraculum Fire Forest är svensktillverkat och späs ut med vatten. Enligt SCA:s naturvårds­expert Tomas Ryd­kvist har det flera fördelar. Till exempel kan branden kontrolleras med större ­precision och det krävs betydligt mindre vatten vid släckning. 
– Det är så effektivt att vi kan kontrollera exakt var det ska brinna och vi slipper också risken för efterföljande glödbränder, säger Tomas Rydkvist.

Även vid förberedelserna finns fördelar, anser han.
– Tidigare har det varit så att vi måste spruta den angränsande marken med stora mängder vatten strax innan, annars dunstar det, men det här medlet kan sprutas på långt i förväg. Dess­utom kan vi dra ned på efterbevakning. När det är släckt är det släckt, säger Tomas Rydkvist.
Medlet är miljövänligt och kan sprutas runt exempelvis torr­akor, lågor eller tjäderbon som man vill skydda.
Freddy Klaffmo på Miraculum Fire har varit med och utvecklat medlet. Han berättar att det har erhållit flera miljömärkningar i USA, där för­säljningen pågått längre än 
här i Sverige.

– Man behöver inget andningsskydd när man sprutar med det. Det kan vara bra med handskar, men bara för att hindra att man blir torr om händerna av saltet, säger han.
I Sverige har medlet sålts till flera länsstyrelser. Nyligen in­leddes ett samarbete med Samsons som säljer markberedningsutrustning och har utvecklat en brandbox, ett slags första hjälpen-låda, för skogsmaskinen så att föraren snabbt ska kunna släcka till exempel gnistbrand. Där ingår bland annat  vattendunkar preparerade med släckningsmedlet.
Fredrik Klaffmo ser stora möjligheter att släcka även större skogsbränder med det. Han säger att det har prövats i USA med goda resultat, men att de svenska rutinerna behöver ses över.

– I stället för flygplan som hämtar vatten vid sjöar behövs helikoptrar som hämtar prepa­rerat vatten vid pooler. Men ­poolerna behöver inte vara jätte­stora, eftersom det inte behövs lika stora mängder vatten.

SKOGEN 8/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons