Nytt avtal uppmuntrar turism i produktionsskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogscentralen i Finland har utvecklat en avtalsmodell som ska få naturturisterna att besöka produktionsskogen.

– Turistföretagarna är verkligen intresserade, säger projektledaren hos Skogscentralen,  Irmeli Ruokanen, till nyhetsbrevet forest.fi.

Annons
Annons

Tanken är att underlätta samarbetet mellan turistföretag och skogsägare.

Det har gjorts tidigare försök men villkoren i det här avtalet skiljer sig från dem på två punkter.  Nytt är att turistföretaget betalar markägaren i efterskott baserat på hur många deltagare som verkligen deltog i aktiviteten. För skogsägarnas del garanterar avtalet att brukandet kan fortsätta som vanligt, utan avbrott.

Inga problem, anser turistföretagaren Chris White som arrangerar vandringar och övernattningar för turister från hela världen i Kuusamo i norra Österbotten.

– Jag försöker få turisterna att förstå att skogsbruket är ett viktigt levebröd för finländarna, säger han och berättar att han också ordnar studiebesök. En brittisk snickare och hans familj fick exempelvis besöka ett sågverk.

Fotnot: Skogscentralen i Finland är en myndighet vars uppgift är att främja skogsbruket och branschnäringarna.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons