Nytt avtal uppmuntrar turism i produktionsskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogscentralen i Finland har utvecklat en avtalsmodell som ska få naturturisterna att besöka produktionsskogen.

– Turistföretagarna är verkligen intresserade, säger projektledaren hos Skogscentralen,  Irmeli Ruokanen, till nyhetsbrevet forest.fi.

Annons
Annons

Tanken är att underlätta samarbetet mellan turistföretag och skogsägare.

Det har gjorts tidigare försök men villkoren i det här avtalet skiljer sig från dem på två punkter.  Nytt är att turistföretaget betalar markägaren i efterskott baserat på hur många deltagare som verkligen deltog i aktiviteten. För skogsägarnas del garanterar avtalet att brukandet kan fortsätta som vanligt, utan avbrott.

Inga problem, anser turistföretagaren Chris White som arrangerar vandringar och övernattningar för turister från hela världen i Kuusamo i norra Österbotten.

– Jag försöker få turisterna att förstå att skogsbruket är ett viktigt levebröd för finländarna, säger han och berättar att han också ordnar studiebesök. En brittisk snickare och hans familj fick exempelvis besöka ett sågverk.

Fotnot: Skogscentralen i Finland är en myndighet vars uppgift är att främja skogsbruket och branschnäringarna.

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons