Nyks får pris av Mellanskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Elin Olofsson och Anna Schönström från Nyks, arkivbild.
Nyks har belönats med priset Träkronan. Nätverket har på ett modigt sätt synliggjort normer som behöver brytas, enligt motiveringen.

Mellanskog delar varje år ut priset Träkronan till en aktör som främjar skogsägandet och skogsnäringen. I år går det till Nyks, nätverket för yrkesverksamma kvinnor och ickebinära i skogsbranschen. Priset är ett konstverk av Jörg Jeschke.

Annons
Annons

Motiveringen lyder: ”Jämställdhet är både en fråga om rättvisa och en ödesfråga för skogsnäringens framtida konkurrenskraft. Under hösten 2017 briserade rörelsen #Meetoo och hundratals kvinnor i skogsbranschen bestämde sig för att berätta om den vardag de verkar i. Rörelsen ledde till att föreningen NYKS – Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen, bildades. Föreningen har sedan dess på ett modigt, konkret och kraftfullt sätt synliggjort normer som behöver brytas, flyttat frågan om jämställdhet upp på agendan och krävt förändring. Därmed har de främjat både skogsägandet och skogsnäringen och är värdiga mottagare av Mellanskogs pris Träkronan 2020”.

Utdelningen av priset har tillkännagjorts under Mellanskogs digitala föreningsstämma den 14 maj. Priset kommer att delas ut under hösten. 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons