Nyks får pris av Mellanskog

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Elin Olofsson och Anna Schönström från Nyks, arkivbild.
Nyks har belönats med priset Träkronan. Nätverket har på ett modigt sätt synliggjort normer som behöver brytas, enligt motiveringen.

Mellanskog delar varje år ut priset Träkronan till en aktör som främjar skogsägandet och skogsnäringen. I år går det till Nyks, nätverket för yrkesverksamma kvinnor och ickebinära i skogsbranschen. Priset är ett konstverk av Jörg Jeschke.

Annons
Annons

Motiveringen lyder: ”Jämställdhet är både en fråga om rättvisa och en ödesfråga för skogsnäringens framtida konkurrenskraft. Under hösten 2017 briserade rörelsen #Meetoo och hundratals kvinnor i skogsbranschen bestämde sig för att berätta om den vardag de verkar i. Rörelsen ledde till att föreningen NYKS – Nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen, bildades. Föreningen har sedan dess på ett modigt, konkret och kraftfullt sätt synliggjort normer som behöver brytas, flyttat frågan om jämställdhet upp på agendan och krävt förändring. Därmed har de främjat både skogsägandet och skogsnäringen och är värdiga mottagare av Mellanskogs pris Träkronan 2020”.

Utdelningen av priset har tillkännagjorts under Mellanskogs digitala föreningsstämma den 14 maj. Priset kommer att delas ut under hösten. 

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons