Nygamla ­skördare får IBC-styrning

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
John Deere 1170G 6W
John Deere hoppas att kran­­spets­styrningen ska göra den sexhjuliga mellanklasskördare 1170G 6W till en bästsäljare. Foto: John Deere
ÖVERRASKNING. Tvärtemot vad som sades i våras får även John Deeres mellanskördare 1170G det nya kranspetsstyrningssystemet. Likaså den nya sexhjuliga varianten.

John Deere 1170G 8W är en mellanklasskördare för gallring och föryngringsavverkning i känslig terräng. I våras lanserades en ny version som var förnyad på en rad punkter. När försäljningen av den nya modellen startade i slutet av november visade det sig dess­utom, något överraskande, att den kan den fås med kran­spetsstyrningssystemet IBC. Det skulle den inte, enligt informationen vid lanseringen.

Annons
Annons

IBC innebär att föraren endast manövrerar skördaraggregatet, medan ett datoriserat system sköter kranrörelserna och automatiskt anpassar lyftet, sväng­rörelsen, utskjutet och kranens rotationsbana. 

Systemet lanserades inledningsvis på CH7-kranen på den större skördaren 1270G och nu kan det alltså fås som tillval även på CH6-kranen till 1170G.
I samband med försäljningsstarten av 1170G introducerar man även en sexhjulig variant, följaktligen kallad 1170G 6W. Den kan sägas vara en avsevärt förnyad version av John Deeres populära skördare 1170E.
Den nya versionen har uppdaterats med bland annat ny bakram. Där har man lyckats stuva undan allt som hör till avgasreningen på ett smart sätt så att skördaren har fått en lägre motorhuv som tillåter bättre runtomsikt. Höjd motoreffekt och ökad pump­storlek kan också nämnas bland nyheterna.

Två exemplar av den nya modellen såldes nästan direkt efter försäljningsstarten, vilket får John Deere att hoppas att nya 1170G kan bli lika uppskattad som föregångaren.

JOHN DEERE 1170G 6W
Motor: John Deere 6068 (Final Tier 4/Stage IV).
Effekt: 155 kW (208 hk) vid 1 900 v/min.
Vridmoment: 978 Nm vid 1 500 v/min.
Dragkraft: 150 kN.
Pumpkapacitet: 190 cm3.
Kran: John Deere CH6, max räckvidd 10 resp 11,3 m.
Lyftmoment: 165 kNm.
Hytt: Roterande och nivel­lerande eller fast.
Skördaraggregat: John Deere H412, H413, H414
Längd: 724 cm.
Bredd: 272 cm (med 650-­seriens däck).
Markfrigång vid styrled: 58 cm.
Vikt: 17 800 kg (m skördar­aggregat H412).

SKOGEN 1/2018

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons