Nya trädarter upptäckta på Gotland

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Blomskott på Bungerönn
Blomskott på Bungerönn.
BOTANIK. Många forskare har intresserat sig för de mystiska rönnarna på Gotland, men det var inte förrän Mikael Hedrén, professor och växtsystematiker på Lunds universitet, gick på djupet som man kunde bekräfta att de är egna arter.

När förstod ni att det är nya arter? 
– När min student Joel Levin och jag studerat bladformen och undersökt rönnarna molekylärt. Då såg vi att alla individer i populationerna är likadana. Därmed är det bevisat att de är två egna arter som uppstått som hybrider mellan rönn och finnoxel.

Annons
Annons

GarderönnEn Garderönn på södra Gotland.Hur har de lyckats korsa sig med varandra?
– Finnoxel och rönn är ganska nära släkt. Det blir ofta sterila hybrider mellan dem. Ibland uppstår dock hybrider som bildar frön asexuellt. De förökar sig på ett sätt som liknar jungfrufödsel – fröets embryo är en kopia av moderplantan. Fenomenet kallas apomixi och är rätt så vanligt i växtvärlden. 
– Nu fortsätter rönnarna att föröka sig asexuellt med exakt likadana frön. De har bildat populationer både på Bungenäset, där de fått namnet Bungerönn, och på södra Gotland där de kallas Garderönn. De kan fortplanta sig, men de utvecklas inte mer.  

Har upptäckten någon betydelse för skogsbruket?
– Nej, men särskilt Bungerönn verkar kunna bli vackra stadsträd. Och själva forskningen är viktig. Den lär oss mer om evolutionen, och om hur hybrider uppstår inom växtvärlden.
– Förutsättningen för denna hybridisering är att det finns finn­oxel, som i sig är en hybrid mellan vitoxel och rönn. Den uppstår ofta på alvarmarker. Det är viktigt att vara rädd om dessa marker, de speciella förhållanden som råder här är grogrund för nya växtarter.

SKOGEN 2/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Få får dispens för stormfällda träd

  Få skogsägare i Stockholms län får dispens från kravet om att stormfällda träd ska forslas bort före 1 juli. Svårigheter att ordna transporter är inte skäl nog, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Nu påbörjas rekordbygge i trä

  En av världens högsta träbyggnader börjar resas i Skellefteå. Det 80 meter höga kulturhuset byggs till stor del av gran från Västerbotten.
 • Ny film lär dig ungskogsröjning

  I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Polarisera skogsbruket!

  Folk klagar över att världen polariseras. Men vi borde kanske ha mer av den varan. Åtminstone i skogen.
 • Virkesstudion på Skogsnolia

  Nu finns ett nytt avsnitt av Virkesstudion inspelat på Skogsnolia. Tidningen SKOGENS Bengt Ek medverkar och berättar om det bästa med skogsmässor.
 • Annons