Nya superplantor

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Växjöföretaget Sundins Skogsplantor har inlett ett samarbete med Skogforsk för att få fram elitplantor med 35 procent högre tillväxt jämfört med de skogar som avverkas i dag.

Det skriver Plantaktuellt. De första plantorna börjar säljas år 2012.
Skogforsk har korsat de bästa förädlingsträden för att få fram plantorna. De kan sättas direkt i skogen men en del kommer troligen att användas som plantor för sticklingsförökning.

Annons
Annons

De nya plantorna framställs genom att celler ur en vävnad förökas till plantor, så kallad somatisk embryogenes. Även om priset inte är fastställt är de dyrare än sticklingsplantor, som i sin tur är dyrare än vanliga fröplantor.

Men sammantaget behöver planteringen inte bli dyrare, säger Stellan Karlsson på konsultföretaget Arbos.
— Man kan i princip nöja sig med att plantera så många "SE-plantor" som man vill ska stå kvar till slutavverkningen — och så fylla på med billigare fröplantor.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se>bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons