
En förändring som studenterna bakom brevet vill se är obligatoriska utbildningar i lika villkor. Det är en åtgärd som föreslogs redan 2011 i SLU:s egen rapport ”Jämställt arbetsliv i skogssektorn – underlag för åtgärder” som togs fram på uppdrag av regeringen.
Varför infördes den inte redan då?
– Det har införts både obligatoriska och frivilliga utbildningsmoment i lika villkor/ genusvetenskap. Men det behövs fler och längre utbildningar, det visar jägmästarstudenternas öppna brev, säger Karin Holmgren.
När kommer de nya kurserna?
– Under det närmaste året. Då införs en högskolekurs på 7,5 poäng i genus och jämställdhet i skogsbruket som kan sökas av studenter på skogs- och jägmästarprogrammet och skogligt utbildade som jobbar i branschen.
Karin Holmgren berättar också att alla studenter också kommer att få gå en lika villkors-kurs (1,5 högskolepoäng) som i dag ges till anställda. Det kommer också fler moment om genus och lika villkor under år tre och fyra.
Vilka av de nya kurserna blir obligatoriska?
– De nya kurserna kommer att vara valbara. Men flera moment från dem ska ges integrerat med kurser som är obligatoriska för alla studenter. Det är viktigt att det blir en helhet som studenterna uppfattar som viktig och givande. Det är viktigare än fristående, obligatoriska kurser. Den som inte är intresserad tar inte in informationen och även om kursen tenteras kommer de ointresserade inte att omsätta kunskapen
i praktik, vilket krävs för att vi ska få en förändring.
Vilket av studenternas förslag till ändringar anser ni i SLU-ledningen vara den mest angelägna?
– Samtliga fem förslag är viktiga. Utbildning i lika villkor finns redan och vi planerar för fler, men normkritikutbildningen bör utvecklas. När det gäller studenternas önskan om tydlighet angående vad som är ett accepterat beteende och konsekvenser av oönskat beteende så utbildas bland andra fakultetens ledning i detta. Den kursen innehåller inslag om diskrimineringslagstiftning, härskartekniker motstrategier samt analys av SLU:s värdegrund med mera. Den ska utvidgas med normkritik och diskussion om #metoo. Den här kursen ska nu också samtliga kursledare genomgå.
– När det gäller rutiner kring anmälan av oönskat beteende har vi sett brister i rutinerna. Arbetet för att förbättra dem har påbörjats, säger Karin Holmgren.
Fotnot: Normkritik handlar om att synliggöra och förändra strukturer som exempelvis ojämlika maktförhållanden.
SKOGEN 4/2018