Nya skogsutbildningar i söder

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Stadsnära skog
Utbildningen som kombinerar skogsbruk med vård av rekreationslandskap kan passa för arbete med tätortsnära skog. Foto: Karin Bernle
HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.

Skogsbruk med många mål är namnet på masterprogrammet som är ett samarbete mellan SLU i Alnarp och Linné­­univer­sitetet och troligen ­startas ­hösten 2020. Intresset väntas bli stort. 
Med en masters­utbildning öppnas vägen in i näringsliv, förvaltning eller den akade­miska världen för många som redan har en grund inom skog, miljö eller biologi. 

Annons
Annons

 Johan Lindeberg Johan LindebergBehörighetskraven är tre års högskolestudier i skogsvetenskap, skogs- och träteknik, ­miljövetenskap eller biologi, motsvarande en kandidat­examen på 180 högskolepoäng.
– Det är spännande att de sökande inte bara kommer från skogliga utbildningar. Vi kommer även att ha biologer och miljövetare bland studenterna, det finns en bred bas av för­kunskaper, säger Johan ­Lindeberg som kommer att vara utbildningsansvarig på Linnéuniversitetet.
Det redan befintliga mastersprogrammet Euroforester har internationell inriktning, men Skogsbruk med många mål fokuserar på det svenska skogsbruket. 

Det är en distansutbildning och studenterna kan välja att läsa på två eller fyra år. Kurserna är jämt fördelade mellan Alnarp och Växjö, men även SLU i Umeå medverkar med en. 
Ämnena är bland annat skogsskötsel med flera mål, vetenskapsmetodik, skogs­skador, biologisk mångfald, skogssystemanalys och trädens tillväxt. 
Även skogsbrukets anpassning till ett förändrat klimat tas upp, liksom digitalisering och fjärranalys.

Den andra utbildningen heter Forest & landscape management och är inriktad på kombinationen skogsbruk och rekreationslandskap. 
Det är en kandidatutbildning som  SLU i Alnarp erbjuder och som ska ge en mix av kunskap inom skogsbruk och landskapsplanering. Den kan leda till arbete inom skogs- eller landskapssektorn eller byggas på med olika mastersprogram.

Starten planeras till 2021 och programmet ska vara öppet för elever med både natur­vetenskaplig och samhälls­vetenskaplig bakgrund. 
Undervisningen sker på engelska och en del av studierna äger rum i landskapslaboratorierna i Alnarp och Snogeholm.

SKOGEN 12/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Skogspodden hyllar Småland

  I avsnitt 72 hyllar Skogspodden Småland. Här intervjuas två smålänningar med skogliga jobb och fötterna djupt förankrade i det småländska skogsbruket.
 • Annons
 • Virkesstudion #43 – Besök hos Derome

  Kategorier: Virkesstudion #43
  I veckans avsnitt av Virkesstudion beger sig Per Hedberg och Carl Johan Moberg till en blåsig västkust och besöker sågverksgruppen Derome.
 • Putin vill förbjuda timmerexport

  President Vladimir Putin vill se ett exportförbud för timmer från Ryssland, enligt nyhetsbrevet WRI.
 • Annons
 • Raka furustammar bland granar.

  Är kvalitetsvirke lönsamt?

  Lönar det sig att satsa på kvistrent och senvuxet? Eller tar det för lång tid och för mycket arbete? Är det kanske bättre att satsa på snabbväxande volymproduktion av träfibrer när framtiden är oviss? Svara på månadens fråga!
 • Tre snabba till Skogssverige som fyller 25

  Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig på Skogssverige, svarar på SKOGENS frågor.
 • Annons