Nya skogsutbildningar i söder

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Stadsnära skog
Utbildningen som kombinerar skogsbruk med vård av rekreationslandskap kan passa för arbete med tätortsnära skog. Foto: Karin Bernle
HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.

Skogsbruk med många mål är namnet på masterprogrammet som är ett samarbete mellan SLU i Alnarp och Linné­­univer­sitetet och troligen ­startas ­hösten 2020. Intresset väntas bli stort. 
Med en masters­utbildning öppnas vägen in i näringsliv, förvaltning eller den akade­miska världen för många som redan har en grund inom skog, miljö eller biologi. 

Annons
Annons

 Johan Lindeberg Johan LindebergBehörighetskraven är tre års högskolestudier i skogsvetenskap, skogs- och träteknik, ­miljövetenskap eller biologi, motsvarande en kandidat­examen på 180 högskolepoäng.
– Det är spännande att de sökande inte bara kommer från skogliga utbildningar. Vi kommer även att ha biologer och miljövetare bland studenterna, det finns en bred bas av för­kunskaper, säger Johan ­Lindeberg som kommer att vara utbildningsansvarig på Linnéuniversitetet.
Det redan befintliga mastersprogrammet Euroforester har internationell inriktning, men Skogsbruk med många mål fokuserar på det svenska skogsbruket. 

Det är en distansutbildning och studenterna kan välja att läsa på två eller fyra år. Kurserna är jämt fördelade mellan Alnarp och Växjö, men även SLU i Umeå medverkar med en. 
Ämnena är bland annat skogsskötsel med flera mål, vetenskapsmetodik, skogs­skador, biologisk mångfald, skogssystemanalys och trädens tillväxt. 
Även skogsbrukets anpassning till ett förändrat klimat tas upp, liksom digitalisering och fjärranalys.

Den andra utbildningen heter Forest & landscape management och är inriktad på kombinationen skogsbruk och rekreationslandskap. 
Det är en kandidatutbildning som  SLU i Alnarp erbjuder och som ska ge en mix av kunskap inom skogsbruk och landskapsplanering. Den kan leda till arbete inom skogs- eller landskapssektorn eller byggas på med olika mastersprogram.

Starten planeras till 2021 och programmet ska vara öppet för elever med både natur­vetenskaplig och samhälls­vetenskaplig bakgrund. 
Undervisningen sker på engelska och en del av studierna äger rum i landskapslaboratorierna i Alnarp och Snogeholm.

SKOGEN 12/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons