Nya skogsutbildningar i söder

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
Stadsnära skog
Utbildningen som kombinerar skogsbruk med vård av rekreationslandskap kan passa för arbete med tätortsnära skog. Foto: Karin Bernle
HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.

Skogsbruk med många mål är namnet på masterprogrammet som är ett samarbete mellan SLU i Alnarp och Linné­­univer­sitetet och troligen ­startas ­hösten 2020. Intresset väntas bli stort. 
Med en masters­utbildning öppnas vägen in i näringsliv, förvaltning eller den akade­miska världen för många som redan har en grund inom skog, miljö eller biologi. 

Annons
Annons

 Johan Lindeberg Johan LindebergBehörighetskraven är tre års högskolestudier i skogsvetenskap, skogs- och träteknik, ­miljövetenskap eller biologi, motsvarande en kandidat­examen på 180 högskolepoäng.
– Det är spännande att de sökande inte bara kommer från skogliga utbildningar. Vi kommer även att ha biologer och miljövetare bland studenterna, det finns en bred bas av för­kunskaper, säger Johan ­Lindeberg som kommer att vara utbildningsansvarig på Linnéuniversitetet.
Det redan befintliga mastersprogrammet Euroforester har internationell inriktning, men Skogsbruk med många mål fokuserar på det svenska skogsbruket. 

Det är en distansutbildning och studenterna kan välja att läsa på två eller fyra år. Kurserna är jämt fördelade mellan Alnarp och Växjö, men även SLU i Umeå medverkar med en. 
Ämnena är bland annat skogsskötsel med flera mål, vetenskapsmetodik, skogs­skador, biologisk mångfald, skogssystemanalys och trädens tillväxt. 
Även skogsbrukets anpassning till ett förändrat klimat tas upp, liksom digitalisering och fjärranalys.

Den andra utbildningen heter Forest & landscape management och är inriktad på kombinationen skogsbruk och rekreationslandskap. 
Det är en kandidatutbildning som  SLU i Alnarp erbjuder och som ska ge en mix av kunskap inom skogsbruk och landskapsplanering. Den kan leda till arbete inom skogs- eller landskapssektorn eller byggas på med olika mastersprogram.

Starten planeras till 2021 och programmet ska vara öppet för elever med både natur­vetenskaplig och samhälls­vetenskaplig bakgrund. 
Undervisningen sker på engelska och en del av studierna äger rum i landskapslaboratorierna i Alnarp och Snogeholm.

SKOGEN 12/2019

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons