Nya skadegörare på contorta

7 september 2023 Två typer av nya skadliga svampangrepp på contortatall i Sverige har upptäckts, det rapporterar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Nya skadegörare på contorta
Svampangripen contorta. Foto: Skogsstyrelsen.

En skadesvamp, Diplodia, som aldrig tidigare har konstaterat oå contorta har orsakat skador i ett bestånd i Gävleborg och en annan sedan tidigare känd svamp, Sydowia, har nu plötsligt börjat orsaka skador, enligt myndigheten.

– Med hjälp av noggranna undersökningar av SLU kan vi tyvärr konstatera att vi har nya former av svampangrepp som angriper och sätter ned tillväxten på contorta, säger Nils Frank, skogskonsulent på Skogsstyrelsens distrikt i Gävleborg där angreppen har upptäckts.

Att Diplodia kan angripa inhemsk tall upptäcktes i unga bestånd på flera platser 2017. Svampsjukdomen ansågs då vara etablerad i Sverige. Nu finns den alltså även på contortan. Hur omfattande detta är och konsekvenserna av fynden är något som nu behöver studeras närmare.

Det gäller även svampen Sydowia som fanns rikligt på träden. Det är en svamp som är vanligt förekommande men som nu visar sig också kunna orsaka skador på contortan.

– Det är allvarsamt att träden tycks ta skada av Sydowian eftersom den är så vanligt förekommande i våra skogar. Om den ensamt orsakar skadorna eller bidrar, det vet vi inte än, säger Nils Frank.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb