Nya sågjätten rör om i Dalarna

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Ulf Andersson
En stor, resursstark ägare som kan utveckla sågverken på lång sikt kan vara bra för den lokala avsättningen, hoppas förvaltaren Ulf Andersson. Foto: Tobbe Nilsson foto
SAMMANSLAGNING. Minskad lokal konkurrens och lägre timmerpriser kan bli resultatet när två sågverksföretag i Dalarna blir ett. Men på sikt tror ändå skogsägarna att en stark ­industri är bra för området.

Bergkvist-Insjön med ett sågverk och Siljan Group med två går samman. Resultatet blir en koncern som producerar cirka 900.000 kubikmeter sågad vara, vilket gör att den hamnar på sjätte plats bland de största producenterna i Sverige.
Sammanslagningen har­ blivit möjlig eftersom en fri­stående ägare kommit in på den svenska sågverksmarknaden. I maj förra året såldes familjeföretaget Siljan Group till Dilasso Timber som i sin tur ägs av investeringsfonden ESSVP med säte i Tyskland. 
Ett år senare meddelar samma ­ägare att också Bergkvist-­Insjön köps upp. Affärerna möjliggör generationsskifte i de bägge familjeföretagen. 

Annons
Annons

Joakim MyhrmanRisk för påverkan på priserna, säger Joakim Myhrman som ändå är optimistisk. Att ägaren nu blir densamma för de tidigare tuffa råvarukonkurrenterna möjliggör kortare transporter för virket, möjligheten att minska inköpsorganisationen samt inte minst att stridsvapnen läggs ner i skogen och att råvarupriset inte längre pressas upp.
För skogsägarna i området betyder det en omställning på virkesmarknaden.
Orsa besparingsskog säljer totalt 120 000 fastkubikmeter per år, massaved och timmer.
– Sammanslagningen innebär att den lokala virkesmarknaden förändras och en risk är att en förändrad konkurrens­situation kan komma att på­verka virkespriserna. Men sammanslagningen bidrar ­sannolikt till en stark, lokal industri som förhoppningsvis leder till ökad avsättning i närområdet. Det blir spännande att följa utvecklingen, säger förvaltaren Joakim Myhrman på Orsa besparingsskog.

Älvdalens besparingsskog och Särna-Idre besparingsskog förvaltas gemensamt och säljer 150 000 kubikmeter virke om året, varav 80 000 till 90 000 är timmer. Sammanslagning får stor betydelse för dem.
– Det här är våra två största kunder som går ihop, säger förvaltaren Ulf Andersson.
Han är ändå inte särskilt orolig för prisutvecklingen på råvara. Det finns fortfarande flera andra köpare i området såsom Stora Enso, Billerud Korsnäs, Mellanskog och Fiskarheden.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons