Nya sågjätten rör om i Dalarna

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
Ulf Andersson
En stor, resursstark ägare som kan utveckla sågverken på lång sikt kan vara bra för den lokala avsättningen, hoppas förvaltaren Ulf Andersson. Foto: Tobbe Nilsson foto
SAMMANSLAGNING. Minskad lokal konkurrens och lägre timmerpriser kan bli resultatet när två sågverksföretag i Dalarna blir ett. Men på sikt tror ändå skogsägarna att en stark ­industri är bra för området.

Bergkvist-Insjön med ett sågverk och Siljan Group med två går samman. Resultatet blir en koncern som producerar cirka 900.000 kubikmeter sågad vara, vilket gör att den hamnar på sjätte plats bland de största producenterna i Sverige.
Sammanslagningen har­ blivit möjlig eftersom en fri­stående ägare kommit in på den svenska sågverksmarknaden. I maj förra året såldes familjeföretaget Siljan Group till Dilasso Timber som i sin tur ägs av investeringsfonden ESSVP med säte i Tyskland. 
Ett år senare meddelar samma ­ägare att också Bergkvist-­Insjön köps upp. Affärerna möjliggör generationsskifte i de bägge familjeföretagen. 

Annons
Annons

Joakim MyhrmanRisk för påverkan på priserna, säger Joakim Myhrman som ändå är optimistisk. Att ägaren nu blir densamma för de tidigare tuffa råvarukonkurrenterna möjliggör kortare transporter för virket, möjligheten att minska inköpsorganisationen samt inte minst att stridsvapnen läggs ner i skogen och att råvarupriset inte längre pressas upp.
För skogsägarna i området betyder det en omställning på virkesmarknaden.
Orsa besparingsskog säljer totalt 120 000 fastkubikmeter per år, massaved och timmer.
– Sammanslagningen innebär att den lokala virkesmarknaden förändras och en risk är att en förändrad konkurrens­situation kan komma att på­verka virkespriserna. Men sammanslagningen bidrar ­sannolikt till en stark, lokal industri som förhoppningsvis leder till ökad avsättning i närområdet. Det blir spännande att följa utvecklingen, säger förvaltaren Joakim Myhrman på Orsa besparingsskog.

Älvdalens besparingsskog och Särna-Idre besparingsskog förvaltas gemensamt och säljer 150 000 kubikmeter virke om året, varav 80 000 till 90 000 är timmer. Sammanslagning får stor betydelse för dem.
– Det här är våra två största kunder som går ihop, säger förvaltaren Ulf Andersson.
Han är ändå inte särskilt orolig för prisutvecklingen på råvara. Det finns fortfarande flera andra köpare i området såsom Stora Enso, Billerud Korsnäs, Mellanskog och Fiskarheden.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/2019. 
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons