Nya regler för säkrare arbete i skogen

3 december 2012 Från och med den 1 december började nya föreskrifter från Arbetsmiljöverket gälla för dem som använder motor- och röjsågar. Reglerna ska motverka olyckor i skogsbruket, där i snitt mer än 10 personer dör årligen och många personer dras med arbetsskador och lång sjukfrånvaro.

De nya föreskrifterna kräver att skogsarbetare ska kunna bevisa att man har de kunskaper som behövs för säkert arbete med sågar.  Branschen får två år på sig att se till att arbetstagarna genomgått såväl teoretsika som praktiska prov med godkänt resultat. Det nya kravet börjar inte gälla formellt förrän 1 januari, 2015.

– Den som arbetar med motorsåg ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna arbeta så riskfritt som möjligt. Det finns bland annat nya, säkrare metoder för att fälla träd, som man ska känna till, säger Bernt Nilsson, avdelningschef på Arbetsmiljöverket.

– I slutändan handlar det om att fler skogsarbetare ska få behålla sina armar och ben, till och med sina liv.

Ett par andra nyheter är att nya varselkläder krävs samt sågskydd i skyddsstövlar eller kängor. Det sistnämnda kravet gäller nu även vid arbete med röjsågar, inte bara motorkedjesågar.

Varselkläder är skyddskläder som syns väl både på dagen och i mörker. Varselkläder som är tillverkade enligt standarden SS EN 471 uppfyller kraven i föreskrifterna. Kravet på kängor eller stövlar med sågskydd kommer utav att de erbjuder det bästa skyddet mot skador på underbenen. De kan uppstå då man använder både motorkedjesågar och röjsågar.

Familjeföretagare och egna företagare som utför arbete för egen räkning är undantagna flera delar av föreskrifterna:

  • paragraferna om undersökning och riskbedömning, åtgärder och uppföljning
  • vissa punkter om ensamarbete
  • krav på motorsågsrum
  • krav på kunskaper och utbildning, om arbetet inte sker på gemensamt arbetsställe

Läs de nya föreskrifterna
Här finns svar på vanliga frågor om föreskrifterna

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb