Vad gäller när du ska anlägga ny skog? Skogsvårdslagen kan ses som ett lägsta accepterat golv, men tiden, praktiken, samhället och naturen har förändrats sedan lagen kom till. Därför har regeringen uppdragit åt Skogsstyrelsen att utforma ett förslag till omarbetning av Föreskrifter för anläggning av skog. Där ingår både lag, regler i Skogsvårdsförordningen, Skogsstyrelsens föreskrifter, allmänna råd och bilagor till skogsvårdslagen.
Jonas BergqvistDen nuvarande skrivningen om antalet huvudplantor, förekomst av luckor och vilka trädslag som kan godkännas som huvudplantor på olika marker hör till de frågor som kräver nya ställningstaganden. Det finns flera.
Jonas Bergquist på Skogsstyrelsen var med i arbetsgruppen som har tagit fram ändringsförslagen och gruppens rapport har varit på remiss under sommaren.
Om förslagen antas – vad gäller för antalet huvudplantor och hur tätt ska man sätta?
– Själva lagen säger inget om antalet plantor man måste sätta, men tidigare gällde att ett visst antal plantor måste finnas ”vid sista tidpunkt för hjälpplantering”. Det är ett oklart begrepp som kan innebära allt från ett par decimeter till ett flera meter högt plantbestånd. Förslaget är därför att ändra skrivningen till antal plantor eller stammar vid 1,3, fem och tio meters höjd, säger Jonas Bergquist.
I realiteten innebär det att plantantalskravet sjunker för den första tiden efter plantering jämfört med dagens föreskrift, men sedan faktiskt ökar. Nytt är också att samma plantantal gäller oavsett ståndort, utom för mycket svaga marker. Det blir även enklare att se om man ligger i nivå med lagen, eftersom höjd går att mäta.
– Vi tar även bort skrivningen om luckighet och tittar på ett plantgenomsnitt för marken i stället. Sammantaget blir det enklare att uppfylla kraven som blir tydligare, anser Jonas Bergqvist.
Han tror inte att de föreslagna ändringarna om planttäthet kommer att medföra någon större förändring av skogen. Däremot kanske det innebär en besparing för skogsägarna i södra Sverige, där man slipper kantzonsplantering femton meter från åkermark. Men man får förstås fortfarande plantera där om man vill.
Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer»