”Nya nyckelbiotopsregler ger tydligare balans mellan miljö och produktion"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Herman Sundqvist bemöter Birdlifes kritik. Foto: Veronica Lax.
DEBATT. Att införa olika nivåer för nyckelbiotoper har fördjupat sprickan mellan miljörörelsen och skogsbruket,  skriver Birdlife på debattplats i Altinget. Men Skogsstyrelsens generaldirektör anser att reglerna förtydligar balansen mellan produktion och miljö i skogsbruket.

Skogsstyrelsens nya kriterier för registrering av nyckelbiotoper innebär att hänsyn tas till lokala förutsättningar: Det kommer att ställas högre krav för att klassa skog som nyckelbiotop i nordvästra Sverige, än i övriga landet. Beslutet som meddelades i maj får hård kritik på debattplats i Altinget.

Annons
Annons

”Vi trodde aldrig att en statlig myndighet skulle försvåra och urholka förutsättningarna för ett konstruktivt förhandlingsklimat mellan parterna i svenska FSC” skriver Birdlife genom bland andra ordförande Lotta Berg.

”Vi drar samma slutsatser som myndighetens egna experter. Det är lika orimligt att ha olika nivåer på en bedömning av värdefull natur, som att ha olika nivåer på lagstiftning i olika delar av landet, även om förutsättningarna ser olika ut. Skogsstyrelsen har genom detta fördjupat sprickan mellan parterna inom FSC vad gäller nyckelbiotopsfrågan”.

Birdlife varnar för att det kan bli för tufft för föreningar inom miljörörelsen att försvara den här typen nyckelbiotopsinventeringar och som en följd av det lämna FSC. Birdlife ställer frågan:

Hur ser Skogsstyrelsen på denna risk? 

”VI STYR INTE ÖVER CERTIFIERINGEN”

I sitt svar poängterar Skogsstyrelsens generaldirektör att myndigheten inte styr över certifieringen – och inte heller ska göra det.

”Om detta är något som får konsekvenser för certifieringen, så är det en fråga för FSC:s parter”, skriver Herman Sundqvist.

Han poängterar också att nyckelbiotop inte är en formel skyddsform, som exempelvis naturreservat, utan ett kunskapsunderlag om var skogar med höga naturvärden finns.

Kopplingen till att inte hantera virke från en nyckelbiotop är något som certifieringens parter med representanter från bland annat skogsbruket och miljörörelsen själva beslutat om. Där är Skogsstyrelsen inte med och där ska vi inte vara med" säger han. 

 Att Skogsstyrelsen kommer ställa högre krav på vad som är en nyckelbiotop i nordvästra Sverige jämfört med övriga landet, är en följd av regeringsuppdrag och riksdagens tillkännagivande, anser Herman Sundqvist.

”Den tolkningen känner jag mig mycket trygg med” skriver han.

 

 

Opinion
Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons