”Nya nyckelbiotopsregler ger tydligare balans mellan miljö och produktion"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Herman Sundqvist bemöter Birdlifes kritik. Foto: Veronica Lax.
DEBATT. Att införa olika nivåer för nyckelbiotoper har fördjupat sprickan mellan miljörörelsen och skogsbruket,  skriver Birdlife på debattplats i Altinget. Men Skogsstyrelsens generaldirektör anser att reglerna förtydligar balansen mellan produktion och miljö i skogsbruket.

Skogsstyrelsens nya kriterier för registrering av nyckelbiotoper innebär att hänsyn tas till lokala förutsättningar: Det kommer att ställas högre krav för att klassa skog som nyckelbiotop i nordvästra Sverige, än i övriga landet. Beslutet som meddelades i maj får hård kritik på debattplats i Altinget.

Annons
Annons

”Vi trodde aldrig att en statlig myndighet skulle försvåra och urholka förutsättningarna för ett konstruktivt förhandlingsklimat mellan parterna i svenska FSC” skriver Birdlife genom bland andra ordförande Lotta Berg.

”Vi drar samma slutsatser som myndighetens egna experter. Det är lika orimligt att ha olika nivåer på en bedömning av värdefull natur, som att ha olika nivåer på lagstiftning i olika delar av landet, även om förutsättningarna ser olika ut. Skogsstyrelsen har genom detta fördjupat sprickan mellan parterna inom FSC vad gäller nyckelbiotopsfrågan”.

Birdlife varnar för att det kan bli för tufft för föreningar inom miljörörelsen att försvara den här typen nyckelbiotopsinventeringar och som en följd av det lämna FSC. Birdlife ställer frågan:

Hur ser Skogsstyrelsen på denna risk? 

”VI STYR INTE ÖVER CERTIFIERINGEN”

I sitt svar poängterar Skogsstyrelsens generaldirektör att myndigheten inte styr över certifieringen – och inte heller ska göra det.

”Om detta är något som får konsekvenser för certifieringen, så är det en fråga för FSC:s parter”, skriver Herman Sundqvist.

Han poängterar också att nyckelbiotop inte är en formel skyddsform, som exempelvis naturreservat, utan ett kunskapsunderlag om var skogar med höga naturvärden finns.

Kopplingen till att inte hantera virke från en nyckelbiotop är något som certifieringens parter med representanter från bland annat skogsbruket och miljörörelsen själva beslutat om. Där är Skogsstyrelsen inte med och där ska vi inte vara med" säger han. 

 Att Skogsstyrelsen kommer ställa högre krav på vad som är en nyckelbiotop i nordvästra Sverige jämfört med övriga landet, är en följd av regeringsuppdrag och riksdagens tillkännagivande, anser Herman Sundqvist.

”Den tolkningen känner jag mig mycket trygg med” skriver han.

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons