”Nya nyckelbiotopsregler ger tydligare balans mellan miljö och produktion"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Herman Sundqvist bemöter Birdlifes kritik. Foto: Veronica Lax.
DEBATT. Att införa olika nivåer för nyckelbiotoper har fördjupat sprickan mellan miljörörelsen och skogsbruket,  skriver Birdlife på debattplats i Altinget. Men Skogsstyrelsens generaldirektör anser att reglerna förtydligar balansen mellan produktion och miljö i skogsbruket.

Skogsstyrelsens nya kriterier för registrering av nyckelbiotoper innebär att hänsyn tas till lokala förutsättningar: Det kommer att ställas högre krav för att klassa skog som nyckelbiotop i nordvästra Sverige, än i övriga landet. Beslutet som meddelades i maj får hård kritik på debattplats i Altinget.

Annons
Annons

”Vi trodde aldrig att en statlig myndighet skulle försvåra och urholka förutsättningarna för ett konstruktivt förhandlingsklimat mellan parterna i svenska FSC” skriver Birdlife genom bland andra ordförande Lotta Berg.

”Vi drar samma slutsatser som myndighetens egna experter. Det är lika orimligt att ha olika nivåer på en bedömning av värdefull natur, som att ha olika nivåer på lagstiftning i olika delar av landet, även om förutsättningarna ser olika ut. Skogsstyrelsen har genom detta fördjupat sprickan mellan parterna inom FSC vad gäller nyckelbiotopsfrågan”.

Birdlife varnar för att det kan bli för tufft för föreningar inom miljörörelsen att försvara den här typen nyckelbiotopsinventeringar och som en följd av det lämna FSC. Birdlife ställer frågan:

Hur ser Skogsstyrelsen på denna risk? 

”VI STYR INTE ÖVER CERTIFIERINGEN”

I sitt svar poängterar Skogsstyrelsens generaldirektör att myndigheten inte styr över certifieringen – och inte heller ska göra det.

”Om detta är något som får konsekvenser för certifieringen, så är det en fråga för FSC:s parter”, skriver Herman Sundqvist.

Han poängterar också att nyckelbiotop inte är en formel skyddsform, som exempelvis naturreservat, utan ett kunskapsunderlag om var skogar med höga naturvärden finns.

Kopplingen till att inte hantera virke från en nyckelbiotop är något som certifieringens parter med representanter från bland annat skogsbruket och miljörörelsen själva beslutat om. Där är Skogsstyrelsen inte med och där ska vi inte vara med" säger han. 

 Att Skogsstyrelsen kommer ställa högre krav på vad som är en nyckelbiotop i nordvästra Sverige jämfört med övriga landet, är en följd av regeringsuppdrag och riksdagens tillkännagivande, anser Herman Sundqvist.

”Den tolkningen känner jag mig mycket trygg med” skriver han.

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons