”Nya nyckelbiotopsregler ger tydligare balans mellan miljö och produktion"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Herman Sundqvist bemöter Birdlifes kritik. Foto: Veronica Lax.
DEBATT. Att införa olika nivåer för nyckelbiotoper har fördjupat sprickan mellan miljörörelsen och skogsbruket,  skriver Birdlife på debattplats i Altinget. Men Skogsstyrelsens generaldirektör anser att reglerna förtydligar balansen mellan produktion och miljö i skogsbruket.

Skogsstyrelsens nya kriterier för registrering av nyckelbiotoper innebär att hänsyn tas till lokala förutsättningar: Det kommer att ställas högre krav för att klassa skog som nyckelbiotop i nordvästra Sverige, än i övriga landet. Beslutet som meddelades i maj får hård kritik på debattplats i Altinget.

Annons
Annons

”Vi trodde aldrig att en statlig myndighet skulle försvåra och urholka förutsättningarna för ett konstruktivt förhandlingsklimat mellan parterna i svenska FSC” skriver Birdlife genom bland andra ordförande Lotta Berg.

”Vi drar samma slutsatser som myndighetens egna experter. Det är lika orimligt att ha olika nivåer på en bedömning av värdefull natur, som att ha olika nivåer på lagstiftning i olika delar av landet, även om förutsättningarna ser olika ut. Skogsstyrelsen har genom detta fördjupat sprickan mellan parterna inom FSC vad gäller nyckelbiotopsfrågan”.

Birdlife varnar för att det kan bli för tufft för föreningar inom miljörörelsen att försvara den här typen nyckelbiotopsinventeringar och som en följd av det lämna FSC. Birdlife ställer frågan:

Hur ser Skogsstyrelsen på denna risk? 

”VI STYR INTE ÖVER CERTIFIERINGEN”

I sitt svar poängterar Skogsstyrelsens generaldirektör att myndigheten inte styr över certifieringen – och inte heller ska göra det.

”Om detta är något som får konsekvenser för certifieringen, så är det en fråga för FSC:s parter”, skriver Herman Sundqvist.

Han poängterar också att nyckelbiotop inte är en formel skyddsform, som exempelvis naturreservat, utan ett kunskapsunderlag om var skogar med höga naturvärden finns.

Kopplingen till att inte hantera virke från en nyckelbiotop är något som certifieringens parter med representanter från bland annat skogsbruket och miljörörelsen själva beslutat om. Där är Skogsstyrelsen inte med och där ska vi inte vara med" säger han. 

 Att Skogsstyrelsen kommer ställa högre krav på vad som är en nyckelbiotop i nordvästra Sverige jämfört med övriga landet, är en följd av regeringsuppdrag och riksdagens tillkännagivande, anser Herman Sundqvist.

”Den tolkningen känner jag mig mycket trygg med” skriver han.

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons