Nya naturreservat i Dalarna

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det nya naturreservatet Knittarna. Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län
Dalarna har fått tre nya naturreservat i Älvdalens kommun. De består till stor del av äldre brandpräglad tallskog och täcker totalt 1 500 hektar skogsmark.

– Som ett pärlband på rad ligger tre nya naturreservat på västra sidan om Fulan i Älvdalens kommun: Rörtjärnskölen, Knittarna och längst söderut Blocktjärnåsen, skriver Länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Området i de nya reservaten bjuder på stor variationsrikedom med olika trädslag och unga och åldrade träd av olika storlekar. På flera platser inom reservaten finns mycket död ved i olika dimensioner och nedbrytningsstadier. Stora delar av området består också av äldre brandpräglad tallskog. Sammantaget ger detta goda förutsättningar för stor artrikedom bland både växter och djur. Tillsammans erbjuder reservaten en verklig naturupplevelse, enligt länsstyrelsen.

- För att områdets naturvärden ska bevaras behöver vi undanta det från skogsbruk. Det krävs också naturvårdsbränning i området för att det ska behålla och utveckla skogens brandpräglade kvalitéer, som är själva kärnan i de tre reservatens naturvärden, säger Lennart Bratt, naturvådshandläggare på Länsstyrelsen.
 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons