Nya naturreservat i Dalarna

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det nya naturreservatet Knittarna. Foto: Länsstyrelsen i Dalarnas län
Dalarna har fått tre nya naturreservat i Älvdalens kommun. De består till stor del av äldre brandpräglad tallskog och täcker totalt 1 500 hektar skogsmark.

– Som ett pärlband på rad ligger tre nya naturreservat på västra sidan om Fulan i Älvdalens kommun: Rörtjärnskölen, Knittarna och längst söderut Blocktjärnåsen, skriver Länsstyrelsen i Dalarna i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Området i de nya reservaten bjuder på stor variationsrikedom med olika trädslag och unga och åldrade träd av olika storlekar. På flera platser inom reservaten finns mycket död ved i olika dimensioner och nedbrytningsstadier. Stora delar av området består också av äldre brandpräglad tallskog. Sammantaget ger detta goda förutsättningar för stor artrikedom bland både växter och djur. Tillsammans erbjuder reservaten en verklig naturupplevelse, enligt länsstyrelsen.

- För att områdets naturvärden ska bevaras behöver vi undanta det från skogsbruk. Det krävs också naturvårdsbränning i området för att det ska behålla och utveckla skogens brandpräglade kvalitéer, som är själva kärnan i de tre reservatens naturvärden, säger Lennart Bratt, naturvådshandläggare på Länsstyrelsen.
 

 

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons