Ett hygge har olika förutsättningar. Ändå blir ofta planteringen likartad. Samma granplantor sätts med samma mellanrum oavsett om marken är blöt eller så torr att tall hade passat bättre.
Men läget är på väg att förändras, enligt Per Nordins pågående doktorandarbete om hur framtidens föryngringar kan bli smartare.
Med fjärranalys i form av laserskanning och matematiska modeller kan man tala om var det är blött i landskapet. Informationen används i dag för att undvika körskador men kan också göra nytta vid föryngringar. Med hjälp av informationen kan hygget delas upp i olika lokaler för lämpliga trädslag.
”Det kan vara gran och tallplantor. I de blötare partierna kanske det är bäst att göra en anpassad markberedning för att få självföryngrad björk eller plantera löv”, skriver SLU Skog Alnarp i sitt nyhetsbrev.
”Det innebär förstås att plantören får ha plantor av flera olika trädslag, vilket är ett extra moment, men det bör inte vara ett praktiskt problem. Med hjälp av GPS är det enkelt att följa instruktionen för planteringen och få varje planta på rätt plats”, säger forskaren Per Nordin.
Även markberedning och planteringspunkter utvärderas. Målet med forskningen är att få fram ett enkelt och lättanvänt verktyg för att få bättre precision i planteringarna.