Nya metoder maxar ståndortsanpassning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild, granplantering.
Med nya hjälpmedel kan man anpassa varje planta på hygget efter förutsättningarna. På så sätt kan plantöverlevnaden öka, enligt ett forskningsarbete.

Ett hygge har olika förutsättningar. Ändå blir ofta planteringen likartad. Samma granplantor sätts med samma mellanrum oavsett om marken är blöt eller så torr att tall hade passat bättre.

Annons
Annons

Men läget är på väg att förändras, enligt Per Nordins pågående doktorandarbete om hur framtidens föryngringar kan bli smartare.

Med fjärranalys i form av laserskanning och matematiska modeller kan man tala om var det är blött i landskapet. Informationen används i dag  för att undvika körskador men kan också göra nytta vid föryngringar. Med hjälp av informationen kan hygget delas upp i olika lokaler för lämpliga trädslag.

”Det kan vara gran och tallplantor. I de blötare partierna kanske det är bäst att göra en anpassad markberedning för att få självföryngrad björk eller plantera löv”, skriver SLU Skog Alnarp i sitt nyhetsbrev.

”Det innebär förstås att plantören får ha plantor av flera olika trädslag, vilket är ett extra moment, men det bör inte vara ett praktiskt problem. Med hjälp av GPS är det enkelt att följa instruktionen för planteringen och få varje planta på rätt plats", säger forskaren Per Nordin.

Även markberedning och planteringspunkter utvärderas. Målet med forskningen är att få  fram ett enkelt och lättanvänt verktyg för att få bättre precision i planteringarna.

Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons