Nya kriterier för nyckelbiotoper i nordväst

13 juni 2019 Skogsstyrelsen har beslutat att det ska ställas högre krav än tidigare för att ett skogsområde ska klassas som nyckelbiotop i nordvästra Sverige.

Nya kriterier för nyckelbiotoper i nordväst

Det kommer framöver att ställas högre krav än tidigare på naturvärden för att ett skogsområde ska bedömas ha mycket stor betydelseför växter och djur i nordvästra Sverige, enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

 – Därmed har vi fullgjort uppdraget från regeringen att ta hänsyn till de lokala och regionala förutsättningarna när vi identifierar nyckelbiotoper i området, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist.

Skogarna i nordvästra Sverige skiljer sig från de övriga skogarna i norr eftersom det här finns större områden och en större koncentration av skogar med höga naturvärden. Under hösten 2018 har Skogsstyrelsen därför använt en ny inventeringsmetod där.

De nya bedömningarna som nu införs i nordvästra Sverige innebär att ytterligare ett kriterium ska vara uppfyllt för att ett område ska anses vara en nyckelbiotop jämfört med tidigare. Kriterierna kan handla om karaktärsdrag i skogen, rödlistade arter, kvalitén på död ved och naturvärdesträd Detta gäller enbart mindre objekt (under tio hektar för tallskog och under 20 hektar för granskog). Skälet, uppger man, är en följd av att mindre skogsobjekt också har mindre betydelse för växter och djur eftersom det där finns sämre förutsättningar för lokala populationer att leva kvar än i större objekt.

YTTERLIGARE KRAV I NORRBOTTEN

I de delar av Norrbottens län som ingår i området nordvästra Sverige, kommer det att krävas ytterligare ett kriterium oavsett hur stort objektet är. Motivet uppges vara att området i Norrbotten sticker ut med stora arealer formellt skyddad och frivilligt avsatt skog. Betydelsen för skogens djur och växter av ett enskilt skogsområde med en viss nivå på naturvärden blir därför mindre, menar Skogsstyrelsen.

Herman Sundqvist poängterar i pressmeddelandet att registrering av en nyckelbiotop inte är en skyddsform eller beslut om förbud mot avverkning. Syftet med en inventering av nyckelbiotoper är att få bättre kunskap om var i skogslandskapet det finns biologiskt särskilt värdefulla skogar.

– Vi bedömer naturvärden och inte bevarandevärden. Det är ett kunskapsunderlag om skogen som vi tar fram. Utvecklingen visar att det är olämpligt att koppla begreppet till olika regelverk som till exempel certifieringen. Så var det inte tänkt från början, säger han.

Kommunerna som ingår i området nordvästra Sverige är: Kiruna, Gällivare, Jokkmokk, Arjeplog, Sorsele, Storuman, Vilhelmina, Dorotea, Strömsund, Krokom, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen, Malung-Sälen. Torsby kommun öster om Klarälven har tidigare ingått i området men har plockats bort eftersom skogarna där anses skilja sig från övriga nordvästra Sverige.

Fakta nyckelbiotop: Ett skogsområde som från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö idag har mycket stor betydelse för skogens flora och fauna.Totalt finns i dag 189 000 hektar registrerade nyckelbiotoper på produktiv skogsmark i nordvästra Sverige, varav 36 procent finns inom formellt skyddade områden. Källa: Skogsstyrelsen.

    Hämtar fler artiklar
    Till Skogen startsida
    På väg
    Eric är ny på Biometria i södra Sverige
    SkogsJobb