– Vi tittar på arbetsbelysningen och försöker förbättra den bland annat genom att hitta nya användningssätt för lysidioderna. De är mindre och stryktåligare. Det innebär att de kan kan placeras på känsliga ställen, där det är mycket vibrationer eller stötar. LED-lampan kan placeras närmare stället där arbetet utförs. Den håller längre, vilket är en fördel inte minst där det är svårt att komma åt att byta lampa.
I ett tidigare projekt användes LED-lampor som punktbelysning i såglådan på aggregatet i en skördare. De lyste upp nedre delen av trädet där fällkapet görs. Då undviker man lättare att såga i mark och sten. Baserat på projektet har Ponsse tagit fram lampor till sina aggregat.
– Vi var med och testade lampan som Ponsse sedan utvecklade till en produkt. Vi fällde in tre LED-lampor på 5W och 500 lumen i såglådan. Förhoppningen var att stensågningarna skulle minska, att ansättningen skulle underlättas och kanske till och med att stubbarna skulle bli kortare.
– Förarna tyckte också att belysningen ledde till att apteringen blev bättre, men vi har inte hunnit verifiera några av effekterna ännu. Vi vet redan att bra ljus och bättre arbetsmiljö ger både piggare förare och effektivare avverkningar.
– Nu ska vi ge oss ut och göra ett nytt idégenereringsprojekt. Vi ska prova att sätta belysning med lysdioder längre ut, där den behövs, även på skotare. Vi ska också prova att sätta LED-lampor i lastutrymmet. Tanken med projektet är att göra korta tester och se om någon av idéerna kan vara användbar och i så fall utvärdera den vidare.
LED ger möjligheter till effektivare belysning jämfört med de xenonlampor man brukar använda i dag. De drar även mindre ström. Men för forskarna är det inte intressant att bara ersätta en lampa med en annan, det intressanta är att hitta de nya möjligheter som den nya tekniken ger.
SKOGEN 10/2014