Ny webbkurs om hänsyn i renskötselområde

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
 Foto: André Nyström.
En ny, gratis, webbkurs från Skogsstyrelsen visar hur skogsbruk kan bedrivas på ett hänsynsfullt sätt i renskötselområden.
Det har blivit svårare för renar att hitta föda. Vissa skogsskötselåtgärder kan ha stor inverkan på tillgången. Men genom skonsammare skötselmetoder kan man underlätta för renarna att hitta föda och samtidigt skydda skogen mot skador, uppger Skogsstyrelsen.
 
I den nya webbutbildningen tipsar de om lämplig skötsel. Ett exempel är att markbereda åt det håll som renarna förflyttar sig.  
Förutom skogsbruksåtgärder får man lära sig om renens ekologi samt hur lagstiftningen brukar tillämpas.
 
– Äganderätten ger markägare rätt att bedriva skogsbruk och samebyn har rätt att bedriva renskötsel med stöd av renskötselrätten. Båda lagstiftningarna gäller parallellt och här tror vi att man med fakta, kunskap och utbildning kan komma ännu längre i hänsynen, säger Cecilia Persson, specialist på skogsbruk och rennäring, i  ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.
Utbildningen är utformad i bild, text och kortare filmer.
Att gå utbildningen är gratis, det enda som krävs är att man skapar en profil på Skogsstyrelsens webbplats och loggar in.
 
 

 

Annons
Annons

 

 

Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons