Ny varningsskylt gör avverkningen säkrare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
skogsmaskiner
Att vistas nära en skogsmaskin i arbete kan vara livsfarligt. För att förhindra att människor kommer in i riskområdet har nu en varningsskylt tagits fram. Den kan inhandlas eller laddas ned på Skogforsks hemsida.

Maskinförare upplever då och då att människor utan förvarning dyker upp i maskinens riskområde. Särskilt stor är risken vid arbete nära samhällen, i strövområden och liknande.

Annons
Annons

Skogsbrukets tekniska samverkansgrupp, TSG har nu tagit fram en varningsskylt som informerar passerande om riskerna på en avverkningsplats och hur man ska bete sig i närheten av skogsmaskiner i arbete.

Skylten kan beställas i Skogforsks webshop men finns även för gratis nedladdning för den som har möjlighet att själv skriva ut och plasta in. 

- Skylta särskilt stråk och stigar som leder in emot trakten. Kom ihåg att plocka ner skyltarna då arbetet är slutfört, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

 

Publicerad:
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons