De studerande lär sig att ta ett helhetsgrepp på viltvård i samverkan med jord- och skogsbruk och att sätta viltet i ett större samhälleligt perspektiv.
Växande stammar av klövvilt och rovdjur har gett ökad efterfrågan av denna typ av kompetens från till exempel länsstyrelserna. Det är de som har det regionala ansvaret för förvaltningen av stora rovdjur, klövvilt och skador orsakade av fredat vilt.
– Vi ser positivt på en kvalificerad YH-utbildning. Detta arbete kräver mångsidiga personer med kunskaper inom ekologi och praktisk viltförvaltning samt juridik och myndighetsarbete, säger landshövdingarna i Samverkansrådet i mellersta rovdjursförvaltningsområdet i ett uttalande.
Fakta, ny utbildning:
Kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster är en 2,5-årig YH-utbildning som bedrivs på deldistans och heltid. Fysiska träffar genomförs i form av internat på bland annat Östad Säteri och Grimsö forskningsstation/SLU.
Efter utbildningen kan man arbeta som viltförvaltare, jaktvårdskonsulent, viltskadehandläggare, besiktningsman eller rovdjursansvarig. Framtida arbetsgivare är landets länsstyrelser, kommuner, skogsföretag och markägare. Det går även att arbeta som egenföretagare inom naturturism och jaktvårdskonsultation.
Utbildningen är framtagen av Folkuniversitetet i Göteborg i samverkan med Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Jägareförbundet och ledande personer och företag inom svensk viltförvaltning.
Utbildningen startar i september 2016.