Ny utbildning till viltförvaltare

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Folkuniversitetet Trollhättan startar en ny YH-utbildning till kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster. Utbildningen fyller ett tomrum på både utbildnings- och arbetsmarknaden, enligt arrangören.

De studerande lär sig att ta ett helhetsgrepp på viltvård i samverkan med jord- och skogsbruk och att sätta viltet i ett större samhälleligt perspektiv.

Annons
Annons

Växande stammar av klövvilt och rovdjur har gett ökad efterfrågan av denna typ av kompetens från till exempel länsstyrelserna. Det är de som har det regionala ansvaret för förvaltningen av stora rovdjur, klövvilt och skador orsakade av fredat vilt.

– Vi ser positivt på en kvalificerad YH-utbildning. Detta arbete kräver mångsidiga personer med kunskaper inom ekologi och praktisk viltförvaltning samt juridik och myndighetsarbete, säger landshövdingarna i Samverkansrådet i mellersta rovdjursförvaltningsområdet i ett uttalande.

 

Fakta, ny utbildning:

Kvalificerad viltförvaltare med fördjupning ekosystemtjänster är en 2,5-årig YH-utbildning som bedrivs på deldistans och heltid. Fysiska träffar genomförs i form av internat på bland annat Östad Säteri och Grimsö forskningsstation/SLU.

Efter utbildningen kan man arbeta som viltförvaltare, jaktvårdskonsulent, viltskadehandläggare, besiktningsman eller rovdjursansvarig. Framtida arbetsgivare är landets länsstyrelser, kommuner, skogsföretag och markägare. Det går även att arbeta som egenföretagare inom naturturism och jaktvårdskonsultation.

Utbildningen är framtagen av Folkuniversitetet i Göteborg i samverkan med Sveriges lantbruksuniversitet, Svenska Jägareförbundet och ledande personer och företag inom svensk viltförvaltning.

Utbildningen startar i september 2016.

 

Publicerad:
 • Ekprojekt kan söka pengar

  Kategorier: ekskötsel, ekskogsbruk
  Nu finns chans för såväl forskare som privatpersoner att söka anslag för ekprojekt.
 • Annons
 • Nordiskt skogsbruk har långt kvar till jämställdhet

  Det nordiska skogsbruket är i behov av arbetskraft men missar en stor outnyttjad resurs, nämligen kvinnorna. Av maskinförarna i Norden är endast några få procent kvinnor, enligt en ny rapport.
 • Anders Ekstrand

  ”Sätt en surrande skogslönn”

  På våren brukar mina stora lönnar surra så högt att det hörs in i sovrummet. Tusentals humlor söker nektar i pollen, ofta i sällskap med övervintrade fjärilar, berättar Anders Ekstrand i Sista ordet.
 • Annons
 • Staten ger pengar till omarrondering

  Kategorier: omarrondering, Skogsägare
  Regeringen vill skjuta till pengar till omarronderingen av splittrad skogs- och jordbruksmark i Dalarna.
 • Rekordmånga skogsstudenter i höst

  Den här hösten har rekordmånga börjat studera skog hos Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. 
 • Annons