Ny tjänst ska ge kontinuerlig koll

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
PLANERING. Ökad aktivitet i skogen och bättre kontroll över skogens kostnader och intäkter. Det ska en ny tjänst för skogsägare ge.
Tidningen SKOGEN 10/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Många skogsägare är kanske inte redo att avverka, men vill ändå ha en ungefärlig uppfattning om hur stor inkomsten skulle bli om de sålde virke.
– Många frågar oss om vi kan hjälpa till med en ungefärlig uppskattning, säger Per Hedberg på den digitala handelsplatsen Virkesbörsen.

I skogsbruksplanen finns en lista på åtgärder som bör ut­föras under de kommande tio åren. Det är den som Virkesbörsen utgår från i sin nya tjänst som kallas Virkesvärdering. Skogsägaren kan lägga in en avdelning eller hela sin skogsbruksplan och få en överblick över när kostnader respektive intäkter är att ­vänta. Därmed ges också ­möjligheter att planera kassa­flödet från skogen.

Eftersom virkesaffärer ständigt passerar genom den ­digitala handelsplatsen har Virkesbörsen en kontinuerlig uppdatering när det gäller ­virkespriser och även kostnader för exempelvis röjning och gallring.
– På så vis kan man kontinuerligt följa utvecklingen, och få ner virkesmarknaden till sin egen skog och de enskilda avdelningarna i skogen, säger Per Hedberg.
Han säger att Virkesbörsens ambition är att hjälpa skogsbrukare att bli mer aktiva i sitt företag och att utföra åtgärder kontinuerligt. Med tjänsten Virkesvärdering blir också skogens ekonomi mer förutsägbar. 

Annons
Annons

Per HedbergPer HedbergMånga skogsbrukare har även inkomster från en anställning, och inkomsterna från skogen behöver spridas ut så mycket som möjligt för att den enskilde inte ska behöva betala onödigt mycket i skatt.
– Man kan med hjälp av tjänsten göra ett stapeldiagram över kassaflödet och se vilka effekter det blir av att flytta avverkningar från ett år till ett annat, säger Per Hedberg. 
Han påpekar också att en bättre prognos av kassaflödet kan underlätta samägande.
– Då ser alla delägare vilka år det blir inkomster, och vilka år det blir kostnader. 

En kassaflödesanalys underlättar också när en skogsägare tänker låna pengar för att köpa en fastighet, eller kanske köpa ut andra delägare.
– Om man ser hur kassa­flödet framöver kommer att vara är det lättare att se hur mycket man har råd att låna.

För den som vill testa Virkes­värdering är det gratis att lägga in ett bestånd och se hur stor inkomsten skulle kunna bli vid en avverkning. Den som vill lägga in hela sin skogsbruksplan och löpande ta del av tjänsten får betala för den.

SKOGEN 12/2020

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons