Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Ponsse.
Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
Simulatorer används för att kunna genomföra säkra utbildningar i att hantera och köra skogsmaskiner. Men de används också vid forskning. Eftersom simulatorn kan upprepa enskilda situationer kan man göra jämförelser mellan exempelvis olika avverkningsmetoder.
Ponsse lanserar nu nyheten Fullsimulator.
– Den nya Fullsimulatorn består av helt ny digital teknik, vilket gör utbildningen smidig och rolig. Den detaljerade och realistiska grafiken gör att utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen, säger Jussi Jurvanen, operatörsutbildare, i ett pressmeddelande från Ponsse.
Fullsimulatorn har tre 55 tums skärmar. Den har ett träningshanteringssystem som anpassar utbildningen till olika nivåer allteftersom operatören lär sig nya färdigheter. Även simulatorns ergonomi har utvecklats.
Sedan tidigare finns ytterligare två simulatormodeller hos Ponsse, nämligen Basic och Compact. Alla tre erbjuder en modern inlärningsmiljö för utbildning i användning av skördare, skotare samt informationssystem, hävdar Ponsse. 
– Simulatorns skördarfunktioner gör det möjligt att träna på verkliga avverkningsuppgifter, genomföra övningar med olika teman samt studera användningen av maskinens styr- och mätsystem. Med skotarfunktionerna kan du öva på att köra och lasta en skotare och styra en kran under realistiska förhållanden, uppger Ponsse.
Publicerad:
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons
 • Virkesrik vinteravverkning i Skogspodden

  Nu är avsnitt 76 av Skogspodden ute. Där pratar man om en vinteravverkning som överraskade.
 • Historiskt resultat för Vida

  Kategorier: Vidas resultat 2020
  God efterfrågan på sågade trävaror gjorde 2020 till ett rekordår för Vidakoncernen.
 • Annons