Ny på jobbet: Helene Bergström

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
SKOGSJOBB
Helene Bergström är ny affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor inom Sveaskog. Hon har arbetat i Sveaskog sedan 2010 som planeringsledare och resultatområdeschef.

1. Hur skiljer sig ditt nya jobb från de tidigare?

Annons
Annons

– Svenska Skogsplantor levererade plantor till mitt område, så jag känner förstås till verksamheten. Men det är en ny och större organisation med 120 anställda som jag ansvarar för och många för mig nya frågor, allt från fröplantage till odling. Jag är glad att det finns så många kunniga personer att fråga!

2. Vilken är den största utmaningen?

– Att bli mer effektiv i verksamheten. Vi står inför en digitalisering där vi satsar på ökad effektivitet, nya stödsystem och användandet av produktionsdata. Samtidigt händer det hela tiden saker i skogarna att ta hänsyn till: granbarkborre, bränder, törskate. Det gäller
för oss att leverera plantor som har motståndskraft och god kvalitet. Nu har vi full produktion överallt och ska fortsätta med det och att satsa på hög kvalitet.

3. Vad är extra roligt på jobbet?

– Jag trivs bäst bland med-arbetarna, men att besöka
dem för att kunna stötta arbetet med produktionen har gått lite i stå på grund av coronasituationen. Vi har anläggningar över hela Sverige. Samtidigt har vi använt nya digitala mötesformer och det är nyttigt för oss.

4. Blir det någon fritid?

– Jag har två barn, fem och nio år, och min man är spannmålsbonde, så vi är mycket utomhus på gården. Men jag sjunger också gärna i kör och kan spela dragspel sedan barndomen, då jag gick i kommunala musikskolan.

Ulla Sundin Beck

Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons