Ny laserskanning ska göra skogsbruksnytta

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Mattias Westerberg, SKOGENbild.
Data från Lantmäteriets pågående laserskanning med flygplan bör komma skogsbrukare till nytta. Det anser regeringen och ger pengar till Skogsstyrelsen och SLU.

Lantmäteriet genomomför en flyglaserskanning som innebär att skogsmarker kartläggs och att data samlas in. Kartläggningen är till hjälp för att avgöra hur skogen ska skötas. Dessa så kallade skogliga grunddata bör därför distribueras till skogsbruket, anser regeringen. Uppdraget går till Skogsstyrelsen som årligen får 12 miljoner kronor och SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) som mottar en miljon kronor. Dessutom får Lantmäteriet 10 miljoner kronor.

Annons
Annons

Att det finns ett behov av den här typen av geografiska data har framkommit vid arbetet med det nationella skogsprogrammet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

– Skogen har en betydelsefull roll för att klara klimatmålen och uppnå ett fossilfritt Sverige med nettonegativa utsläpp. Uppdraget bidrar till ett hållbart skogsbruk med ökad klimatnytta och en hållbar skoglig tillväxt med god och säkerställd tillgång till nationell biomassa från den svenska skogen, inom ramen för att de nationella miljömålen nås. Laserskanning av skogen ger oss information om hur skogen ser ut och kan brukas för en ökad produktion av skoglig råvara och bidra till en effektivare miljöhänsyn, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson i pressmeddelandet.

 

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons