Ny koncernchef för Vida

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Vida,Santhe Dahl
Måns Johansson. Foto: Martina Wärenfeldt.
Sante Dahl, som varit verksam i Vida i 40 år, slutar som koncernchef. Ersättaren Måns Johansson har jobbat länge inom bolaget.

Det är i samband med att det kanadensiska jättebolaget Canfor blivit majoritetsägare av Vida som förändringarna görs. Nuvarande koncernchef Santhe Dahl  går in som arbetande ordförande i koncernens dotterbolagsstyrelse.

Annons
Annons

– Jag kommer att jobba med strategiska utvecklingsfrågor, upphandlingar, förvärv, centrala virkesupphandlingar med mera, säger Santhe Dahl i ett pressmeddelande från Vida.

Måns Johansson tillträder posten som koncernchef den 1 april. Han är för närvarande vd för försäljningsbolaget Vida Wood.

– Santhe har sedan han tog över som koncernchef flerdubblat omsättning, personal och produktionsenheter. Men framför allt har han byggt ett Vida där fokus varit ”det bästa för Vida, oavsett var i koncernen man arbetar. Det är definitivt en grund jag tänker arbeta vidare med, säger Måns Johansson.

Det är en trygghet, anser han, att Santhe Dahl finns kvar som arbetande  ordförande. Och han känner stolthet, medger han.

– Det är en möjlighet som jag inte kunde föreställa mig när jag började som produktionsplaneringsassistent i Vislanda 1997 efter ett par år i produktion och på praktik, säger Måns Johansson.

Ny vd för Vida Wood blir Karl-Johan Löwenadler, som länge jobbat som säljare inom Vida. Ytterligare en förändring är att Erik Dahl från Vida energi blir ny vice koncernchef.

Fakta om Vidas nya ägare: I november 2018 meddelades  att Canfor förvärvade 70 procent av aktierna i Vida AB. Canfor är en av världens största producenter av trävaror, pappersmassa och papper. Huvudkontor finns i Vancouver och det kanadensiska bolaget har 6 500 personer anställda.

Publicerad:
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons