Ny kedja ska såga snabbare 

23 december 2021 V-formade sågtänder och sexkantig fil är Stihls senaste utveckling av sågkedjor. Upp till tio procents högre skäreffekt och enklare filning utlovas 

Ny kedja ska såga snabbare 

Under hösten lanserar Stihl ett nytt innovativt skärsystem för motorsågsproffs, Stihl Hexa. Det består förutom av kedjan Rapid Hexa – som presenteras som den första sågkedjan med v-formade skärtänder – även av en tillhörande sexkantsfil.  

Namnet Hexa är för övrigt just talet sex på grekiska. 

Enligt den tyska tillverkarens tester ska Rapid Hexa ge upp till tio procent högre skäreffekt än Stihls 3/8-tumskedja Rapid Super.  

– Jag är övertygad om att både proffshuggare och fritidsskogsbrukare kommer att känna en tydlig skillnad mot tidigare sågkedjor, både när det gäller förmågan att skära igenom träfibern och att underhållet av kedjan blir enklare och smidigare, säger Niclas Zetterberg, produktchef hos Anderas Stihl Norden.  

Dessutom har kedjan längre livslängd, tillägger han, och den speciella filningen ska också göra att den håller sig vass längre. Det ska även gå snabbare att fila och med bättre resultat, enligt Stihl, oavsett om man är rutinerad sågkedjefilare eller nybörjare, eftersom den sexkantiga formen på filen är anpassad till skärtändernas v-form. Jämfört med en rund fil som används till konventionella sågkedjetänder bör det bli betydligt enklare att få till den ideala filvinkeln, vilket är avgörande för kedjans bett och funktion. 

STIHL Hexa kan köpas som tillbehör eller i ett kit med två kedjor, fil och filhandtag. Skärsystemet finns tillgängligt på den svenska marknaden från slutet av november. 

SKOGEN återkommer med ett test av Stihl Hexa. 

Fakta / Stihl Hexa  

Sågkedja: Rapid Hexa. 

Delning: 3/8 tum. 

Spårbredd: 1,6 mm. 

Svärdslängder: 40, 45 eller 50 cm. 

Sågkedjefil: patenterad sexkantig fil. 

Cirkapris: kedja 60 delningar, 275 kr; 66 delningar 300 kr; 72 delningar 324 kr. Paket m två kedjor, fil och filhandtag: 575, 625 resp 673 kr. Moms tillkommer. 

UR SKOGEN 11/2021

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Fredrik i en ny roll på Biometria
SkogsJobb