Ny kedja för ­kraftigare såg

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Oregons sågkedja
Oregon Power Cut 70EXL
LÄTTSERVAD. Oregon lanserar Power Cut 70EXL som främst är tänkt att användas vid grövre manuell avverkning med motor­sågar på 60 kubik och uppåt.

Den ersätter den äldre 70LGX-seriens kedjor och har bättre prestandan på flera punkter, enligt Dan ­Nordström som är produktchef 
på Oregon-Svenska Blount. 
– Den är utformad för att maximera skärkapaciteten i alla lägen. Till det bidrar nyutvecklade skärtänder som genom ny slipteknik sågar snabbare med mindre tillförd kraft och dessutom har en mer varaktig skärpa, säger han. 

Annons
Annons

Skärtändernas profil kallas full chisel och deras utformning är särskilt anpassad till en rundfil. 
– För att underlätta filningen har 70-EXL dessutom en guld­färgad startmarkering och en lasergraverad vinkelmarkering 
som även fungerar som en end of life-indikator, säger Dan ­Nordström.

Så kallad Lubritec-teknik ska hålla kedjan välsmord och minska slitage på både kedja och svärd.
Power Cut 70EXL beräknas bli tillgänglig i Europa från juni. I Sverige säljs den med kedjedelningen 3/8 tum och spårbredderna 1,5 eller 1,6 millimeter. Kedjorna kan levereras i längder som passar alla förekommande sågsvärd.

SKOGEN planerar att återkomma med ett test.

SKOGEN 6-7/2018

 

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Veronika Holmsten

  Kampsportaren fann drömyrket

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  ELDDOP Veronika Holmsten fick en tuff start som produktionsledare hos Stora Enso i Ljusdal i maj. Sommarhettan skapade extrema förhållanden för avverkningslagen. Men hon stortrivs med jobbet.
 • Annons
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Annons
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Annons