Ny högre skoglig utbildning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nästa höst kommer en ny skoglig utbildning på masternivå. Den heter Skogsbruk med många mål.

Utbildningen är ett masterprogram på distans. Bakom den står SLU och Linnéuniversitetet i Växjö.

Annons
Annons

Kurser ges bland annat i skogsskötsel med flera mål, vetenskapsmetodik, skogsskador, biologisk mångfald, skogssystemanalys och trädens tillväxt

”En fråga vi tar upp är förstås skogsbrukets anpassning till ett förändrat klimat. Ny teknik med fjärranalys och digitalisering ger verktyg för precisionsskogsbruk och olika vägval mot skademinskning, hög produktion, biodiversitet eller tätortsnära skogsbruk", säger professor Johan Bergh, Linnéuniversitetet, i ett nyhetsbrev från SLU Alnarp.

Även om utbildningen sker på distans kommer den att innehålla gemensamma föreläsningar och exkursioner. Undervisningen är jämnt fördelad mellan Växjö och Alnarp. Dessutom medverkar SLU i Umeå med en kurs i fjärranalys.

För att gå programmet krävs tre års högskolestudier motsvarande en kandidatexamen på 180 högskolepoäng

”Målgruppen är ganska stor. Det här är en möjlighet för alla de med en grund inom skog, miljö eller biologi att toppa utbildningen med ytterligare två år”, säger universitetslektor Johan Lindeberg vid Linnéuniversitetet som intygar att intresse för utbildningen finns både bland blivande studenter och arbetsgivare.

Planerad utbildningsstart är hösten 2020 med plats för 40 elever.

 

 

 

 

Publicerad:
 • Skogsägaren Mats Johansson

  Håll koll på avdraget

  TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.
 • Annons
 • Stadsnära skog

  Nya skogsutbildningar i söder

  HÖGSKOLA. Två nya utbildningar med anknytning till skog startas i Alnarp och Växjö. Den ena är en påbyggnad för folk med olika utbildningar som leder till en master.
 • Rekordlast skeppas från Sverige

  Kategorier: Vida, virkesexport
  Den största virkeslast som någonsin lämnat Sverige går från Karlhamns hamn i dag.
 • Annons
 • Karl Hedin

  Karl Hedin drog fullt hus hos Ladvik

  SKOGSKVÄLL. Industrimannen och skogsägaren Karl Hedin ­lockade många åhörare när han berättade om sina er­farenheter av Myndighets­sverige på ett möte som Ladviks skogsbrukarklubb och Föreningen Skogen höll en novemberkväll.
 • Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

  Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.
 • Annons