Ny högre skoglig utbildning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nästa höst kommer en ny skoglig utbildning på masternivå. Den heter Skogsbruk med många mål.

Utbildningen är ett masterprogram på distans. Bakom den står SLU och Linnéuniversitetet i Växjö.

Annons
Annons

Kurser ges bland annat i skogsskötsel med flera mål, vetenskapsmetodik, skogsskador, biologisk mångfald, skogssystemanalys och trädens tillväxt

”En fråga vi tar upp är förstås skogsbrukets anpassning till ett förändrat klimat. Ny teknik med fjärranalys och digitalisering ger verktyg för precisionsskogsbruk och olika vägval mot skademinskning, hög produktion, biodiversitet eller tätortsnära skogsbruk", säger professor Johan Bergh, Linnéuniversitetet, i ett nyhetsbrev från SLU Alnarp.

Även om utbildningen sker på distans kommer den att innehålla gemensamma föreläsningar och exkursioner. Undervisningen är jämnt fördelad mellan Växjö och Alnarp. Dessutom medverkar SLU i Umeå med en kurs i fjärranalys.

För att gå programmet krävs tre års högskolestudier motsvarande en kandidatexamen på 180 högskolepoäng

”Målgruppen är ganska stor. Det här är en möjlighet för alla de med en grund inom skog, miljö eller biologi att toppa utbildningen med ytterligare två år”, säger universitetslektor Johan Lindeberg vid Linnéuniversitetet som intygar att intresse för utbildningen finns både bland blivande studenter och arbetsgivare.

Planerad utbildningsstart är hösten 2020 med plats för 40 elever.

 

 

 

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons