Ny guldålder kan vara på väg

3 september 2015 Skogsbruket kan mycket väl ha sina glans­dagar framför sig. Det tror miljö­profilen Johan Kuylen­stierna. Det hänger på hur ­samhället möter klimatför­ändringarna.

Johan Koylenstierna
En skogsindustri med större bredd kan se ljust på framtiden, tror Johan Kuylenstierna.

Som vd för Stockholm Environment Institute vid Stockholms universitet är Johan Kuylenstierna en av våra mest inflytelserika miljöexperter. Han kommer till­sammans med Sveaskogs skogs­chef tillika Föreningen Skogens ordförande Herman Sundqvist att leda slutdebatten vid föreningens Höstexkursion i Västmanland i september. Temat i år är hur skogen ska möta klimatförändringarna.

Ett svar på utmaningarna kan vara en större blandning av trädslag.

Men vill industrin ta emot en mer varierad råvara? ­Aktörer som verkar längs hela kedjan, som skogsägarföre­ningarna, talar för det, säger Johan Kuylenstierna.

– Tidigare gick råvaran till massa och papper, det var enkelt. Nu är den tiden över, men vi har ett ökat behov från kemisk industri, drivmedel, hygien, textilproducenter. Det kan ge bättre avsättning för en mer varierad avverkning.

Johan Kuylenstiernas erfarenhet är att vi diskuterar ­skogen rätt lite.

– Friluftsperspektivet dominerar debatten och visst är det viktigt, men skogen som näring har en enorm betydelse för Sverige. Och det kan mycket väl vara så att vi har de riktiga glansdagarna framför oss.

– Även om sätten att utvinna olja  hela tiden utvecklas är det en tidsfråga innan den ersätts.

Läs en längre intervju med Johan Kuylenstierna inför Höstexkursionen på skogen.se.

 

SKOGEN 8/2015

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb