Ny guldålder kan vara på väg

Bild för Anders Ahlberg Written by Anders Ahlberg On the
Skogsbruket kan mycket väl ha sina glans­dagar framför sig. Det tror miljö­profilen Johan Kuylen­stierna. Det hänger på hur ­samhället möter klimatför­ändringarna.

Johan Koylenstierna
En skogsindustri med större bredd kan se ljust på framtiden, tror Johan Kuylenstierna.

Som vd för Stockholm Environment Institute vid Stockholms universitet är Johan Kuylenstierna en av våra mest inflytelserika miljöexperter. Han kommer till­sammans med Sveaskogs skogs­chef tillika Föreningen Skogens ordförande Herman Sundqvist att leda slutdebatten vid föreningens Höstexkursion i Västmanland i september. Temat i år är hur skogen ska möta klimatförändringarna.

Annons
Annons

Ett svar på utmaningarna kan vara en större blandning av trädslag.
Men vill industrin ta emot en mer varierad råvara? ­Aktörer som verkar längs hela kedjan, som skogsägarföre­ningarna, talar för det, säger Johan Kuylenstierna.
– Tidigare gick råvaran till massa och papper, det var enkelt. Nu är den tiden över, men vi har ett ökat behov från kemisk industri, drivmedel, hygien, textilproducenter. Det kan ge bättre avsättning för en mer varierad avverkning.
Johan Kuylenstiernas erfarenhet är att vi diskuterar ­skogen rätt lite.
– Friluftsperspektivet dominerar debatten och visst är det viktigt, men skogen som näring har en enorm betydelse för Sverige. Och det kan mycket väl vara så att vi har de riktiga glansdagarna framför oss.
– Även om sätten att utvinna olja  hela tiden utvecklas är det en tidsfråga innan den ersätts.
Läs en längre intervju med Johan Kuylenstierna inför Höstexkursionen på skogen.se.
 
SKOGEN 8/2015
 
Publicerad:
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons