Ny FSC-standard senareläggs

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Andreas Barth, SKOGENbild.
Skogscertifieringsorganet FSC Sverige flyttar fram startdatum för sin nya skogsbruksstandard till den första september. Ytterligare förskjutningar kan bli aktuella om coronakrisen blir långvarig.

Nytt publiceringsdatum planeras nu till den andra juli och datum för när den börjar gälla är den första september. Det innebär alltså att alla kontroller av FSC-certifierat skogsbruk kommer att utföras enligt den nya standarden från september.

Annons
Annons

Men FSC gör vissa reservationer och menar att både publicerings- och ikraftträdandedatum kan komma att påverkas av den pågående coronaepidemin.

Den nya standarden var tidigare tänkt att publiceras i april och samt träda i kraft i juli.

Viktiga förändringar i den nya standarden är enligt ett pressmeddelande från FSC Sverige att den " har blivit tydligare och därmed lättare att förstå, tillämpa och kontrollera. Kraven på hänsyn till miljöintressen och sociala intressen har stärks och gäller alla brukningsfaser”. (Här kan du läsa mer om förändringarna).

FSC International har också beslutat att revisioner på plats kan ersättas av skrivbordsrevisioner ifall det finns risker på grund av coronautbrottet. Man har tagit fram ett särskilt dokument för certifierare som tydliggör när detta kan vara aktuellt. Dokumentet är giltigt till 31 december 2020.

 

 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons