Jessica Gard Timmerfors, doktorand vid Kemiska institutionen vid Umeå universitet, har forskat om flishuggning. Syftet har varit att nyttja skogsråvaran mer effektivt.
Hon har använt sig av en nyutvecklad trumhugg i full skala vid försöket. Utfallet, alltså flisens längd, tjocklek och bredd, har jämförts med flis tillverkad med skivhuggsteknik som normalt används.
Det visade sig att trumhuggens flis till utseeende påminner om den som görs med dagens metoder. En positiv skillnad är dock att en större andel kan nyttjas till massaproduktion.
För att få bra massa behöver ungefär 85 procent av flisen vara så kallad acceptflis, det vill säga i rätt storlek. Det procentvärdet brukar uppnås först efter sållning. Men den nya trumhuggningsflisen har en andel på 85 procent acceptflis direkt efter huggning.
”En stark anledning till att jag började det här projektet är att jag vill bidra till att våra skogliga resurser används så effektivt som möjligt. Att upp till fem procent av en trästock blir till spån som inte är lämpligt för massaframställning tycker jag är ohållbart. Det gjorde mig glad när mina data började komma och visade att hypotesen stämde och att spånhalten hade halverats”, säger Jessica Gard Timmerfors i ett pressmeddelande från Umeå universitet.
Hon försvarar sin avhandling, som gjorts inom ramen för Företagsforskarskolan, online den 21 augusti. Trumhuggen som har använts vid fullskaleförsöket har utvecklats av Multi Channel Sweden AB.