Ny film om förväntningarna på skogen

15 februari 2019 ​​​​​​​Skogen – räcker den?  Så heter en ny film om när förväntningar på skogen växer snabbare än träd.

Ny film om förväntningarna på skogen

Future Forests nya dokumentär beskriver skogens roll när Sverige går i bräschen för att snabbt fasa ut olja och kol.

Drivmedel, kartong, plaster, kläder, hus och rekreation. I den nya bioekonomin ska skogsråvaran räcka till mer än någonsin. Men enligt filmen avverkar Sverige redan hela den årliga skogstillväxten på den brukade skogsmarken – den skog som inte är skyddad av staten eller av skogsägarnas frivilliga avsättningar.

– Många har stora förhoppningar att skogen ska räcka till allt, medan andra fruktar för att den överexploateras och blir ett grönt alibi för fortsatt hög konsumtion, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson som producerat filmen, i ett pressmeddelande från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

I filmen intervjuas forskare, skogsbolag, opinionsbildare och skogsägare om hur de ser på skogens, politikens och marknadens roller.

– Eftersom skogsdebatten är så polariserad har det varit viktigt att samla många aktörer i den här filmen, säger Annika Nordin som leder SLU:s program Future Forests. Vi har försökt göra den till både en mötespunkt och en utgångspunkt för hur skogen ska kunna räcka till så mycket. Kanske kan den bidra till en öppnare diskussion om hur vi löser utmaningen tillsammans.

I dokumentären medverkar bland andra den forna skidskytten och klimatengagerade skogsägaren Björn Ferry, Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson, trävaruföretaget Setras hållbarhetsdirektör Charlotte Thedéen och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl. 

Filmen ”Skogen – räcker den?” är en del av ett flerårigt samarbete mellan Future Forests och vetenskapsjournalisterna på Bitzer Productions AB, och den sjätte filmen i en dokumentärserie om framtidens skogsutmaningar under taggen #vimåsteprataomskogen.

Filmen ser du på futureforests.se eller på Youtube: https://tinyurl.com/yyyqqltp

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin
Södra
SkogsJobb