Ny film lär dig ungskogsröjning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.

Filmen Ungskogsröjning kommer att premiärvisas  på en konferens för nordiska skogskvinnor den 29 juni i Jönköping. 

Annons
Annons

– Tillfället är utmärkt för en lansering. Filmen är tillkommen i ett nordiskt samarbete, och vi har två jätteduktiga kvinnliga instruktörer som huvudpersoner – Mathilda Clausén Wingårdh som är knuten till Säker Skog och Södra i Sverige och Jannicke Modell Røhmen som lär ut röjning genom Skogkurs i Norge, säger filmens producent och regissör Johan Heurgren i ett pressmeddelande från kunskapsföretaget Silvinformation.

Filmen är 23 minuter lång och går igenom planering, utrustning och säkerhet, röjningens utförande och uppföljning, Den är främst inspelad i granungskog med mycket lövuppslag, men särskilda avsnitt tar också upp röjning i naturligt föryngrad tallungskog, blandskog och brant terräng. Dessutom lyfts frågan om man ska röja själv eller leja bort arbetet.

Den nya filmen  ersätter Skogforsks tidigare film Röjningens när, var, hur fsom lanserades 2004.

– Den gamla filmen har använts av många skogsägare och studenter vid skogliga utbildningar.  Sedan början på 2000-talet har dock röjningstekniken utvecklats och det ställs bland annat nya krav på skyddskläder. Ungskogarna ser också annorlunda ut med mer löv och högre grad av naturhänsyn, men också mer älgskador. Det var hög tid att göra en mer modern film, säger Mats Hannerz, som står bakom manus i Ungskogsröjning.

Ungskogsröjning är producerad av Heurgren film i samarbete med Säker skog och norska institutet Skogkurs. 

Du kan se filmen här

 

 

Publicerad:
 • ”Nyckelbiotoper regleras inte av lagen”

  Kategorier: Herman Sundqvist, Altinget
  Skogsstyrelsens tillsyn görs för att se till att lagar efterlevs, nyckelbiotoper regleras inte av lagen. Att fortsätta registrera nyckelbiotoper kan underminera tilltron till tillsynsverksamheten, skriver Skogsstyrelsens gd Herman Sundqvist i en replik i Altinget.
 • Annons
 • Mångmiljonsatsning på förädlade plantor

  En skogsägarförening och flera skogsbolag  är med och satsar 50 miljoner kronor på en pilotanläggning för storskalig produktion av förädlade plantor.
 • Skogsbad

  Britter vill skogsbada

  HÄLSA. I Storbritannien höjs röster för införande av fritidsaktiviteter på recept (social prescribing) mot till exempel stress och depression.
 • Annons
 • Mindre skogsareal brann i EU-länderna

  Kategorier: skogsbränder 2018
  Sverige drabbades hårt men totalt sett brann mindre skogsmark i EU-länderna förra året, visar en rapport från EU-kommissionen.
 • Betesskador på fortsatt hög nivå

  Kategorier: Äbin, viltbetesskador
  Betesskadorna i de svenska skogarna är i princip lika illa som tidigare år. Ungefär varannan ungtall har skadats av älg eller annat hjortdjur.
 • Annons