Ny film lär dig ungskogsröjning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.

Filmen Ungskogsröjning kommer att premiärvisas  på en konferens för nordiska skogskvinnor den 29 juni i Jönköping. 

Annons
Annons

– Tillfället är utmärkt för en lansering. Filmen är tillkommen i ett nordiskt samarbete, och vi har två jätteduktiga kvinnliga instruktörer som huvudpersoner – Mathilda Clausén Wingårdh som är knuten till Säker Skog och Södra i Sverige och Jannicke Modell Røhmen som lär ut röjning genom Skogkurs i Norge, säger filmens producent och regissör Johan Heurgren i ett pressmeddelande från kunskapsföretaget Silvinformation.

Filmen är 23 minuter lång och går igenom planering, utrustning och säkerhet, röjningens utförande och uppföljning, Den är främst inspelad i granungskog med mycket lövuppslag, men särskilda avsnitt tar också upp röjning i naturligt föryngrad tallungskog, blandskog och brant terräng. Dessutom lyfts frågan om man ska röja själv eller leja bort arbetet.

Den nya filmen  ersätter Skogforsks tidigare film Röjningens när, var, hur fsom lanserades 2004.

– Den gamla filmen har använts av många skogsägare och studenter vid skogliga utbildningar.  Sedan början på 2000-talet har dock röjningstekniken utvecklats och det ställs bland annat nya krav på skyddskläder. Ungskogarna ser också annorlunda ut med mer löv och högre grad av naturhänsyn, men också mer älgskador. Det var hög tid att göra en mer modern film, säger Mats Hannerz, som står bakom manus i Ungskogsröjning.

Ungskogsröjning är producerad av Heurgren film i samarbete med Säker skog och norska institutet Skogkurs. 

Du kan se filmen här

 

 

Publicerad:
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons