Ny film lär dig ungskogsröjning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.

Filmen Ungskogsröjning kommer att premiärvisas  på en konferens för nordiska skogskvinnor den 29 juni i Jönköping. 

Annons
Annons

– Tillfället är utmärkt för en lansering. Filmen är tillkommen i ett nordiskt samarbete, och vi har två jätteduktiga kvinnliga instruktörer som huvudpersoner – Mathilda Clausén Wingårdh som är knuten till Säker Skog och Södra i Sverige och Jannicke Modell Røhmen som lär ut röjning genom Skogkurs i Norge, säger filmens producent och regissör Johan Heurgren i ett pressmeddelande från kunskapsföretaget Silvinformation.

Filmen är 23 minuter lång och går igenom planering, utrustning och säkerhet, röjningens utförande och uppföljning, Den är främst inspelad i granungskog med mycket lövuppslag, men särskilda avsnitt tar också upp röjning i naturligt föryngrad tallungskog, blandskog och brant terräng. Dessutom lyfts frågan om man ska röja själv eller leja bort arbetet.

Den nya filmen  ersätter Skogforsks tidigare film Röjningens när, var, hur fsom lanserades 2004.

– Den gamla filmen har använts av många skogsägare och studenter vid skogliga utbildningar.  Sedan början på 2000-talet har dock röjningstekniken utvecklats och det ställs bland annat nya krav på skyddskläder. Ungskogarna ser också annorlunda ut med mer löv och högre grad av naturhänsyn, men också mer älgskador. Det var hög tid att göra en mer modern film, säger Mats Hannerz, som står bakom manus i Ungskogsröjning.

Ungskogsröjning är producerad av Heurgren film i samarbete med Säker skog och norska institutet Skogkurs. 

Du kan se filmen här

 

 

Publicerad:
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Annons