Ny film lär dig ungskogsröjning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
I en ny film kan du lära dig ungskogsröjning steg för steg.

Filmen Ungskogsröjning kommer att premiärvisas  på en konferens för nordiska skogskvinnor den 29 juni i Jönköping. 

Annons
Annons

– Tillfället är utmärkt för en lansering. Filmen är tillkommen i ett nordiskt samarbete, och vi har två jätteduktiga kvinnliga instruktörer som huvudpersoner – Mathilda Clausén Wingårdh som är knuten till Säker Skog och Södra i Sverige och Jannicke Modell Røhmen som lär ut röjning genom Skogkurs i Norge, säger filmens producent och regissör Johan Heurgren i ett pressmeddelande från kunskapsföretaget Silvinformation.

Filmen är 23 minuter lång och går igenom planering, utrustning och säkerhet, röjningens utförande och uppföljning, Den är främst inspelad i granungskog med mycket lövuppslag, men särskilda avsnitt tar också upp röjning i naturligt föryngrad tallungskog, blandskog och brant terräng. Dessutom lyfts frågan om man ska röja själv eller leja bort arbetet.

Den nya filmen  ersätter Skogforsks tidigare film Röjningens när, var, hur fsom lanserades 2004.

– Den gamla filmen har använts av många skogsägare och studenter vid skogliga utbildningar.  Sedan början på 2000-talet har dock röjningstekniken utvecklats och det ställs bland annat nya krav på skyddskläder. Ungskogarna ser också annorlunda ut med mer löv och högre grad av naturhänsyn, men också mer älgskador. Det var hög tid att göra en mer modern film, säger Mats Hannerz, som står bakom manus i Ungskogsröjning.

Ungskogsröjning är producerad av Heurgren film i samarbete med Säker skog och norska institutet Skogkurs. 

Du kan se filmen här

 

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons