Ny dom ger fjällnära skogsägare rätt

13 maj 2020 De skogsägare som har nekats av Skogsstyrelsen att avverka i sin fjällnära skog har rätt till ersättning, enligt en dom i Mark-och miljööverdomstolen.

Ny dom ger fjällnära skogsägare rätt

Markägarna har rätt till en ersättning på 125 procent av marknadsvärdet, enligt domen. Prövningen har gällt fem fall som tidigare fått rätt i den lägre instansen mark- och miljödomstolen. Nu slår Mark- och miljööverdomstolen fast att markägarna ska ersättas med totalt 18 miljoner kronor.

”Nu har man fått tillbaka tron på att samhället faktiskt är ett rättssamhälle, där inte den enskilde kan drabbas av att staten kan plocka av en egendom eller rättigheter man borde ha, utan att ersätta, säger Anders Pettersson, som företräder skogsägarna i Sorsele övre allmänningsskog och Tärna Stensele Allmänning, till P4 Västerbotten.

Skogsstyrelsen kan dock välja att överklaga.

”Finns det lagligt stöd för en ersättning så ska markägarna givetvis ha det, men nu behöver vi först läsa och analysera domen i lugn och ro. Därefter ska vi ha kontakt med Kammarkollegiet som företräder staten och beslutar om ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen”, säger generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Bakgrunden till målen är att Skogsstyrelsen sedan några år nekar avverkningstillstånd i vissa fjällnära skogar med naturvärden. Markägarna får heller ingen ersättning för uteblivna avverkningar.  Drabbade markägare har sett sig tvungna att stämma staten och kräva ersättning. Ifjol vann några av dessa skogsägare en seger i den lägre instansen mark- och miljödomstolen. Det är alltså dessa domar som nu prövats av Mark- och miljööverdomstolen.

Under 2019 fick Skogsstyrelsen 273 ansökningar om att få avverka i fjällnära skogar. Under året har 180 av dessa beviljats tillstånd att avverka, 22 får avverka men med vissa  restriktioner medan 23 har fått avslag.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb