Ny dom ger fjällnära skogsägare rätt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGENbild.
De skogsägare som har nekats av Skogsstyrelsen att avverka i sin fjällnära skog har rätt till ersättning, enligt en dom i Mark-och miljööverdomstolen.

Markägarna har rätt till en ersättning på 125 procent av marknadsvärdet, enligt domen. Prövningen har gällt fem fall som tidigare fått rätt i den lägre instansen mark- och miljödomstolen. Nu slår Mark- och miljööverdomstolen fast att markägarna ska ersättas med totalt 18 miljoner kronor.

Annons
Annons

”Nu har man fått tillbaka tron på att samhället faktiskt är ett rättssamhälle, där inte den enskilde kan drabbas av att staten kan plocka av en egendom eller rättigheter man borde ha, utan att ersätta, säger Anders Pettersson, som företräder skogsägarna i Sorsele övre allmänningsskog och Tärna Stensele Allmänning, till P4 Västerbotten.

Skogsstyrelsen kan dock välja att överklaga.

”Finns det lagligt stöd för en ersättning så ska markägarna givetvis ha det, men nu behöver vi först läsa och analysera domen i lugn och ro. Därefter ska vi ha kontakt med Kammarkollegiet som företräder staten och beslutar om ett eventuellt överklagande till Högsta domstolen”, säger generaldirektör Herman Sundqvist i ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen.

Bakgrunden till målen är att Skogsstyrelsen sedan några år nekar avverkningstillstånd i vissa fjällnära skogar med naturvärden. Markägarna får heller ingen ersättning för uteblivna avverkningar.  Drabbade markägare har sett sig tvungna att stämma staten och kräva ersättning. Ifjol vann några av dessa skogsägare en seger i den lägre instansen mark- och miljödomstolen. Det är alltså dessa domar som nu prövats av Mark- och miljööverdomstolen.

Under 2019 fick Skogsstyrelsen 273 ansökningar om att få avverka i fjällnära skogar. Under året har 180 av dessa beviljats tillstånd att avverka, 22 får avverka men med vissa  restriktioner medan 23 har fått avslag.

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons